Αποστολέας Θέμα: Ανάλυση Εξέτασης Stamey-Meares  (Αναγνώστηκε 58 φορές)

Harry88

  • Junior Member
  • **
  • Μηνύματα: 12
  • Karma: +0/-0
    • Προφίλ
Ανάλυση Εξέτασης Stamey-Meares
« στις: Ιούνιος 18, 2021, 02:07:56 μμ »
Ξεκίνησα νέο θέμα για την συγκεκριμένη εξέταση καθώς όλα τα προηγούμενα είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν.

Ανάλυση Εξέτασης Stamey-Meares

Η διαδικασία έχει ως εξής:
1. Ο γιατρός σου δίνει 2 ουροσυλλέκτες και σου ζητάει να ουρήσεις στο πρώτο λίγα ml από την αρχή της ούρησης (μισό δάκτυλο φτάνει) και αμέσως διακόπτεις την ούρηση.
2. Παίρνεις τον δεύτερο ουροσυλλέκτη και ουρείς από την μέση της συνολικής ποσότητας των ούρων στη κύστη (πάλι λίγα ml) και ξαναδιακόπτεις την ούρηση αφήνοντας λίγα ούρα μέσα στην κύστη για το τέλος.
3. Μετά ο ουρολόγος θα πρέπει να σου κάνει μάλαξη πάνω στον προστάτη (από το ορθό) με αρκετή πίεση ξεκινώντας περιφεριακά (από τις πλάγιες μεριές του προστάτη και από το άπεξ έως τη βάση του προστάτη)  και καταλήγοντας στην μέση του προστάτη ώστε να βγεί προστατικό υγρό. Η διαδικασία αυτή είναι άβολη και μπορεί να γίνει αρκετά επίπονη καθώς ο προστάτης συνήθως πονάει όταν πιέζεται και ο γιατρός μπορεί να πιέζει και να μην βγαίνει υγρό οπότε μπορεί να διαρκέσει έως και λίγα λεπτά.. Εκεί υπάρχει πρόβλημα διότι από την μία ο γιατρός μπορεί να σκέφτεται πως “ο ασθενής πονάει”, από την άλλη ο ασθενής να είναι σε φάση “άντε να τελειώνουμε γιατί δεν την παλεύω” οπότε καθώς και τα δύο μέρη είναι σε δύσκολη θέση η εξέταση να μην γίνει σωστά. Εδώ λάβετε υπόψιν πως αν ανατομικά ο προστάτης βρίσκεται λίγο πιο μέσα από το συνηθισμένο μπορεί να μην είναι εύκολα ψηλαφιστός οπότε να δυσχεραίνει η διαδικασία ειδικά αν ο γιατρός δυσκολεύεται να φτάσει τον προστάτη. Όλα αυτά τα αναφέρω και γίνομαι περίεργος γιατί έχω κάνει αρκετές stamey-meares και πολλές φορές οι ουρολόγοι δεν την κάναν σωστά. Καμιά φορά αν βαριόντουσαν ή βιαζόντουσαν πίεζαν τις σπερματοδόχες κύστεις ώστε να βγεί κατευθείαν υγρό, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Γενικά είναι μία εξέταση αγγαρεία για τον ουρολόγο. Το θέμα στην τελική είναι να γίνει σωστά η διαδικασία, να πιεστεί ο προστάτης όσο καλά γίνεται από όλες τις μεριές που είναι ψηλαφιστός, άμα είναι να γίνονται μισές δουλειές δεν αξίζει καν να την κάνει κανείς αυτή την εξέταση.
4. Αφού βγει προστατικό υγρό και συλλεχθεί στον τρίτο ουροσυλλέκτη, χρησιμοποιείς το τελευταίο ουροσυλλέκτη για τα πρώτα ούρα μετά την μάλλαξη (λίγα ml είναι αρκετά).

Αυτή είναι μία σωστή stamey-meares κατά την άποψη και εμπειρία μου.

Έχω ακούσει πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν βγαίνει υγρό ακόμα και αν έγινε σωστά η μάλαξη. Δεν γνωρίζω όμως αν είναι όντως έτσι καθώς όπως καταλαβαίνετε παίζουν ρόλο και οι υπόλοιποι παράγοντες (γιατρός, πίεση προστάτη, πόνος, ανατομική θέση).
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 18, 2021, 10:30:24 μμ από Harry88 »
Οξεία Προστ/δα, Χρόνια Προστατίτιδα από το 10'. Πέρασα από Ακατανόμαστο με κάθε φορά βελτίωση αλλά και πάντα υποτροπιασμό. Συμπτώματα: επιτακτική ούρηση, συχνοουρία, νυχτουρία, βάρος στην περιοχή της κύστης, αίσθηση ατελούς κένωσης αν και γίνεται πλήρης κένωση. Έχω κάνει όλες τις ουρολογικές εξετάσεις (κυστεοσκόπηση, κυστεομανογραφία,υπέρηχα,  MRI προστάτη-πυέλου και όλα δουλεύουν ρολόι, ο προστάτης δείχνει φλεγμονή όμως. Έχω δοκιμάσει ασκήσεις πυελικού εδάφους με πίεση πυελικών μυών μέσω του ορθού σε συδυασμό με βελονισμό με καμία βελτίωση. Διατροφές κτλ-ελάχιστη βελτίωση, ασκήσεις πυελικού εδάφους-ελάχιστη βελτίωση. Τελευταία έκανα πάλι μαλάξεις με αντιβίωση με άλλο ουρολόγο (είχα klebsiella pneu. & enterococcus fae.) πολύ καλά αποτελέσματα αλλά υποτροπίασα και πάλι. Βρέθηκε πάλι enterococcus, αλλά με προβληματίζουν τα συμπτώματα πιο πολύ. Ελπίζω ακόμα όμως