http://health.in.gr/sexualhealth/article/?aid=1500110739

Αθήνα
Γράφουν οι Κωνσταντίνος Ρόκκας* και Νικόλαος Ιωακειμίδης**

Εκτός από την αύξηση των καρδιακών συμβαμάτων, η καθιστική ζωή και η μειωμένη σωματική άσκηση αποτελούν βασικοί παράγοντες και για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Αναμφισβήτητα, όσο λιγότερο χρόνο αφιερώνουμε για άσκηση τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα.

Έχει υπολογιστεί ότι οι άνδρες που ασκούνται περίπου 3 ώρες την εβδομάδα έχουν 20-30% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με όσους αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο για άσκηση. Βρέθηκε ακόμη ότι ο κίνδυνος για να εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία σε όσους σπαταλούν πάνω από 5 ώρες την ημέρα στην τηλεόραση και τον υπολογιστή είναι 3 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα που αφιερώνουν λιγότερο από μια ώρα την ημέρα για τις ίδιες δραστηριότητες.

Στον παχύσαρκο άνδρα που ακολουθεί καθιστική ζωή, η μέτριας έντασης αεροβική άσκηση για 2,5-3 ώρες την εβδομάδα σε συνδυασμό με τη υιοθέτηση μεσογειακού τύπου διατροφής μπορεί να αποφέρει ευεργετικά οφέλη όσον αφορά τη στυτική διαταραχή. Η βελτίωση αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται στην κινητοποίηση μηχανισμών που βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που έχει υποστεί το ενδοθήλιο, δηλαδή ο εσωτερικός χιτώνας των αρτηριών που ευθύνεται για τη χάλαση των λείων μυών στο αγγειακό τοίχωμα και τη διαστολή των πεικών αρτηριών. Τα οφέλη στη σεξουαλική ζωή από την ήπιας-μέτριας έντασης άσκηση με κατάλληλη καθοδήγηση είναι εμφανή ακόμα και σε σταθεροποιημένους κλινικά ασθενείς με χρόνια επηρεασμένη καρδιακή λειτουργία.

Παρά την τεκμηριωμένη μέσα από κλινικές μελέτες ευεργετική επίδραση της άσκησης στη στυτική λειτουργία, υπάρχουν ακόμα κενά στη βιβλιογραφία για τον καταλληλότερο καθημερινό ή εβδομαδιαίο χρόνο φυσικής άσκησης που χρειάζεται για να υπάρχει εμφανής βελτίωση. Στις πιο πρόσφατες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου προτείνεται στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα με συχνότητα 3-4 φορές την εβδομάδα, συνολικής διάρκειας 40 λεπτών τη φορά.

Ο ρόλος του στρες 

Η αμφίδρομη σχέση που έχει η στυτική δυσλειτουργία με το άγχος, την κατάθλιψη και το χρόνιο στρες μπορεί να είναι δύσκολη στην προσέγγιση, αποτελεί ωστόσο αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας των ανδρών με στυτική διαταραχή.

Σε ανασκόπηση των μελετών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι η συνδυασμένη φαρμακευτική (με αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης) και ψυχοσυμβουλευτική-με διάφορες μορφές- θεραπεία αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με καθεμιά από τις δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις όταν ακολουθείται μόνη της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα στο σάλιο της κορτιζόλης, που σχετίζονται με το στρες, μειώθηκαν ταυτόχρονα με τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής μετά από 8 εβδομάδες σε όσους παράλληλα με τη λήψη φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία ακολούθησαν ασκήσεις χάλασης των μυών και αναπνευστικές ασκήσεις του διαφράγματος.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίζεται και να θεραπεύεται σωστά το παθολογικό ψυχοσωματικό υπόβαθρο των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, επειδή όχι μόνο επιδεινώνεται από τη στυτική διαταραχή που υπάρχει αλλά και επειδή από μόνο του συντελεί στην περαιτέρω επιδείνωσή της. Η φαρμακευτική θεραπεία θα πρέπει να συνοδεύεται και από κατάλληλη συμβουλευτική καθοδήγηση και άσκηση για τα άτομα με καθιστική ζωή ως αποφασιστικό βήμα στη βελτίωση της ποιότητας της σεξουαλικής ζωής.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**Ο Νικόλαος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.
Ηλικία εμφάνισης 39 (αρχές 2011). Αρχικά πόνος στη βουβωνική περιοχή, επιτακτική ούρηση και κίτρινο χρώμα σπέρματος. Αργότερα συχνουρία, νυχτουρία, σπανιότερα τσούξιμο, μικροενοχλήσεις κατά την στύση και την εξπερμάτωση. Πλέον σχεδόν καλά με χαλάρωση, αποφυγή εντάσεων και στρες, τρέξιμο, αραιή εκπερμάτωση, μασάζ, διατάσεις.

Αν κάποιος θέλει να με ρωτήσει για την γνώμη μου σε κάτι ας ποστάρει στο forum ώστε να μπορούν να διαβάσουν και άλλοι που μπορεί να ενδιαφέρονται. Όχι με προσωπικό μήνυμα αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Και όχι στο chat.

Δεν έχω (δεν γνωρίζω) πολλά πράγματα να απαντήσω σε ερωτήσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν μια μικροβιακή πάθηση και ρωτούν για αντιβιώσεις και μικρόβια πέρα από αυτά που έχω γράψει εδώ: http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=654.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=227.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=239.0