Χρόνια προστατίτιδα - Σύνδρομο Χρόνιου Πυελικού Άλγους > Είδη Θεραπείας

Ομοιοπαθητική

<< < (3/3)

evans:
Βαρύ πλήγμα για την ομοιοπαθητική η παρακάτω έρευνα: http://www.alfavita.gr/arthron/midenika-ta-apotelesmata-tis-omoiopathitikis-sygkritika-me-ta-placebo

Προσέξτε και τον Mad Sc1ent1st, https://www.youtube.com/watch?v=i0_n9pwvBTk&t=128s
Δε συμφωνώ με όλα όσα λέει, όμως έχει ένα ενδιαφέρον τρόπο να σχολιάζει τις παγίδες και τις ψευτοαποδείξεις της παραϊατρικής.

Απολαυστικό επίσης: https://www.youtube.com/watch?v=qz41sugybTY ειδικά όταν με τη μαρμελάδα φράουλα 'αρχίζει να ξεκαθαρίζει'. Όσοι έχουμε επισκεφτεί ομοιοπαθητικούς καταλαβαίνουμε :)

Merov:
Τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής, πράγματι, σύμφωνα με την στατιστική δεν είναι καλύτερα από εκείνα των "φαρμάκων" placebo - δηλαδή των σκευασμάτων που είναι απλές καραμέλες χωρίς καμία θεραπευτική ουσία.

Το ζήτημα ωστόσο είναι, πως η επίδραση των placebo δεν είναι μηδενική - γιατί διαφορετικά θα λέγαμε πως τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής ή οποιασδήποτε άλλης "θεραπείας" είναι μηδενικά.

Για κάποιον λόγο λοιπόν, ο οργανισμός μπορεί να δράσει θετικά απέναντι στην ΙΔΕΑ μιας θεραπείας, είτε είναι τα φυλαχτά απ' την Τήνο, είτε τα ματζούνια της θείας μας, είτε η θέα μιας άσπρης μπλούζας και ενός τοίχου κορνιζαρισμένου με πτυχία, είτε απλώς η αίσθηση πως κάποιος άνθρωπος ασχολείται μαζί μας και μας ρωτά επί μία ώρα για την ζωή μας και την ψυχολογική μας κατάσταση, όπως συμβαίνει με τους ομοιοπαθητικούς.

Κάποιος μπορεί να μιλήσει για "αυθυποβολή" - σύμφωνοι. Όμως και η αυθυποβολή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία λέξη, που κανείς δεν έχει εξηγήσει και τεκμηριώσει γιατί μπορεί να λειτουργεί, όταν λειτουργεί.

Προσωπικά ένας φίλος μου γιατρός, ο οποίος έχει ψάξει και σπουδάσει και την ομοιοπαθητική, μου έχει πει πως σε αρκετές περιπτώσεις, όταν η θεραπεία με τα συμβατικά φάρμακα δείχνει να σκαλώνει, η προσφυγή στην ομοιοπαθητική έχει δώσει πραγματικά θεραπευτική διέξοδο.

Μπορούμε λοιπόν να συμφωνήσουμε ίσως σε κάτι: Ο άνθρωπος είναι ένα πολυσύνθετο ον, στο οποίο οι μνήμες, τα βιώματα, ο νους, η προσωπική επαφή με τη φύση και τους συνανθρώπους του, παίζει ένα σημαντικό ρόλο - εξίσου σημαντικό με το ρόλο που παίζουν οι ουσίες που μπαίνουν μέσα στο σώμα του. Και στο πλαίσιο αυτό, οι αλογότριχες ίσως να έχουν υπό προϋποθέσεις τη θέση τους, αρκεί να μην τις πληρώνει κανείς για ράβδους χρυσού.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση