27 Οκτωβρίου, 2012, 06:29:37 ΜΜ Τελευταία τροποποίηση: 27 Οκτωβρίου, 2012, 06:38:46 ΜΜ από Super Ban

Άλμα προς μια νέα ......διαστημική αλλά και αβέβαιη εποχή πραγματοποιεί η Ουρολογία στις αρχές του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανδρικό είδος δυσκολεύεται να αναπαραχθεί τόσο στη γη όσο και στο διάστημα, γεγονός που αναμένεται να επιδεινωθεί στο απώτερο μέλλον!

Την εντυπωσιακή αυτή εξέλιξη ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο κ. Νικόλαος Σοφικίτης, Καθηγητής Ουρολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ikuo Miyagawa Professor and Chairman, Department of Urology, Tottori University School of Medicine, Yonago, Japan, ο Motoaki Saito, Associate Professor, Department of Molecular Pharmacology, Tottori University School of Medicine, Yonago, Japan, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και τις εξελίξεις της Ουρολογίας. Μάλιστα, ο κ. Σοφικίτης αναφέρθηκε και σε μια πρωτοποριακή έρευνα της ομάδας του, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα που μεταφέρθηκαν σε διαστημικούς σταθμούς, προκειμένου να αξιολογηθεί η δυνατότητα γονιμοποίησης και επίτευξης εγκυμοσύνης.

Αναφερόμενος στην αναπαραγωγή του ανθρωπίνου είδους ο κ. Σοφικίτης τόνισε ότι το χρωματόσωμα Υ χαρακτηρίζει τα αρσενικά όντα στον πλανήτη γη. Τριακόσια εκατομμύρια χρόνια πριν ίσως δεν υπήρχε χρωματόσωμα Υ. Από την ώρα που δημιουργήθηκε το χρωματόσωμα Υ στα αρσενικά όντα ένα μέρος της σπερματογένεσης ρυθμίζεται από γονίδια που βρίσκονται στο χρωματόσωμα Υ. Άνδρες με πλήρεις ελλείψεις στις περιοχές AZFa ή AZFb του Υ χρωματοσώματος δεν έχει νόημα να συμμετέχουν σε προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γιατί δεν παράγουν σπερματοζωάρια. Άνδρες με μερικές ελλείψεις στις περιοχές AZFa ή AZFb ή AZFc του Υ χρωματοσώματος μπορεί να έχουν λίγα σπερματοζωάρια αλλά αν συμμετέχουν στη γέννηση αρρένων τέκνων με προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα άρρενα τέκνα θα είναι υπογόνιμα. Με την πάροδο των ετών το μήκος του Υ χρωματοσώματος ελαττώνεται στον πλανήτη γη. Ανθρωπολόγοι επισημαίνουν ότι σε 900 εκατομμύρια χρόνια το Υ χρωματόσωμα θα εξαφανιστεί στα αρσενικά όντα οπότε θα δημιουργηθούν εκατομμύρια ασθενείς με σύνδρομο Turner. Και στο διάστημα όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η ερευνήτρια Μαρία Βαρεμένου, της ομάδας μας, έδειξε ότι είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η επίτευξη εγκυμοσύνης σε αρουραίους σε διαστημικούς σταθμούς αλλά τα δημιουργηθέντα αρσενικά έμβρυα δυσκολεύονται να εμφυτευτούν στη μήτρα. Αντίθετα τα θηλυκά έμβρυα εμφυτεύονται χωρίς δυσκολίες. Φαίνεται ότι το αρσενικό είδος δυσκολεύεται να αναπαραχθεί και στη γη και στο διάστημα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στα τρία άλλα μεγάλα κεφάλαια της Ουρολογίας, δηλαδή τη στυτική δυσλειτουργία, την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και την υπερλειτουργική κύστη.

Συγκεκριμένα, ως Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης ορίζεται η επιτακτική ανάγκη για ούρηση, με ή χωρίς επιτακτική ακράτεια, που συνήθως συνοδεύεται από συχνουρία και νυκτουρία. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται λόγω του συνδρόμου της υπερλειτουργικής κύστης είναι τα εξής: Επιτακτική ούρηση, Συχνουρία, Επιτακτική ακράτεια, Νυκτουρία. Η υπερλειτουργική κύστη είναι μια διαταραχή που αφορά το 16-17% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Τα ποσοστά είναι περίπου ίδια τόσο στους άνδρες (15,6%) όσο και στις γυναίκες (17,4%).

Τα 2/3 των ασθενών με υπερλειτουργική κύστη δηλώνουν ότι τα συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά τους. Οι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς δεν αναζητούν ιατρική συμβουλή είναι διάφοροι: πολλοί πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους οφείλονται στην προχωρημένη ηλικία ή στη γενικότερη κακή κατάσταση της υγείας τους ή ακόμα και σε ψυχολογικούς λόγους. Στην πραγματικότητα η αιτία του προβλήματος είναι άγνωστη.

Υπολογίζεται ότι, στην Ευρώπη, 49 εκατομμύρια άτομα (άνδρες και γυναίκες) υποφέρουν από υπερλειτουργική κύστη. Τα 44 εκατομμύρια από αυτά δεν αναζητούν βοήθεια και υποφέρουν σιωπηλά, ενώ από τα 5 εκατομμύρια που επισκέπτονται το γιατρό τους, μόνο το 1,5 εκατ. θα λάβει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Επιπλέον, ένα ποσοστό 28-30% γυναικών με ενεργή σεξουαλική ζωή έχουν απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια της υψίστης ηδονής στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης (οργασμός). Από τον τελευταίο πληθυσμό των γυναικών 1 στις 3 αναστέλλει τη σεξουαλική δραστηριότητα και χαρακτηρίζεται ψυχρή από τον σύντροφο της λόγω του φόβου της απώλειας ούρων.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της υπερλειτουργικής κύστης περιλαμβάνει συντηρητικές θεραπείες, χειρουργικές τεχνικές και κυρίως τη φαρμακοθεραπεία, που αποτελεί ουσιαστικά το χρυσό κανόνα της θεραπείας. Είναι γνωστό ότι στις συσπάσεις του εξωστήρα μυός μεσολαβεί η διέγερση των χολινεργικών μουσκαρινικών υποδοχέων, μέσω μιας ουσίας (νευροδιαβιβαστής) που λέγεται ακετυλοχολίνη. Για τον λόγο αυτό, τα φάρμακα που μπλοκάρουν τη δράση της ουσίας αυτής στους υποδοχείς του εξωστήρα μυός (αντιμουσκαρινικά) είναι θεραπεία εκλογής.

Η solifenacin (εμπορικό όνομα Vesicare) είναι ένα νέο αντιμουσκαρινικό φάρμακο που παρουσιάζει εκλεκτικότητα για τους υποδοχείς της ουροδόχου κύστης, είναι πολύ αποτελεσματικό σε όλα τα συμπτώματα του Συνδρόμου της Υπερλειτουργικής Κύστης και επίσης πολύ καλά ανεκτό. Η συγκεκριμένη ουσία βοηθά τις γυναίκες με πρόβλημα ψυχρότητας να απολαύσουν τον έρωτα, να ξαναβρούν τη σεξουαλικότητα τους και να ελαττωθούν τα προβλήματα τριβής με τον σύντροφο τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης (STAR) η «σολιφενακίνη» προσφέρει μεγαλύτερη μείωση στα επεισόδια επιτακτικότητας όσο και στα επεισόδια επιτακτικής ακράτειας. Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, είναι ότι το 50% των ασθενών δεν παρουσίαζε ακράτεια στους 3 μήνες χορήγησης σολιφενακίνης. Εφόσον πρόκειται για διαταραχή που χρειάζεται χρόνια αντιμετώπιση, έχει αξία να σημειωθεί ότι η σολιφενακίνη εκτός από αποτελεσματική είναι και πολύ καλά ανεκτή, και αυτό φαίνεται από μελέτη χορήγησης του φαρμάκου διάρκειας 12 μηνών, στην οποία παρέμεινε τελικά στη θεραπεία το 81% των ασθενών. H σολιφενακίνη (Vesicare®) κυκλοφόρησε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το 2004, σε περιεκτικότητες των 5mg και 10mg, και χορηγείται μια φορά ημερησίως. H άδεια κυκλοφορίας δόθηκε μετά από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών, το οποίο συμπεριέλαβε 3.700 ασθενείς.

Τεράστιο θέμα αποτελεί και η σεξουαλική ικανότητα του άνδρα. Με την πάροδο του χρόνου η τεστοστερόνη ελαττώνεται στο αίμα του γηράσκοντος άνδρα. Αυτή η ελάττωση συνοδεύεται από ελαττωμένη σεξουαλική επιθυμία, ελαττωμένη ικανότητα για στύση, μελαγχολία, αϋπνίες, αλλαγές στην οστική πυκνότητα, στον αιματοκρίτη, στα προφίλ λιπιδίων στο αίμα, μεταξύ άλλων. Εφάπαξ χορήγηση τεστοστερόνης ανά τρίμηνο αποκαθιστά όλα τα παραπάνω αναδεικνύοντας την τεστοστερόνη σαν πηγή νεότητας και δύναμης. Η τεστοστερόνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας στον άνθρωπο και σε ζώα και ίσως ρυθμίζει τη μονογαμικότητα ή την πολυγαμικότητα του ζώου. Πίθηκοι με χαμηλή τεστοστερόνη είναι μονογαμικοί ενώ πίθηκοι με υψηλή τεστοστερόνη είναι πολυγαμικοί. Μήπως οι άνδρες είναι δέσμιοι της τεστοστερόνης τους;

Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης 5 (ΑΦ5) είναι ουσίες που σχεδιάστηκαν αρχικά για την θεραπευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Ένας τέτοιος φαρμακευτικός παράγοντας είναι η βαρδεναφίλη. Η βαρδεναφίλη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Έχει έναρξη δράσης γρήγορη και ελάχιστες παρενέργειες. Σύγχρονες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η βαρδεναφίλη (Levitra) είναι φάρμακο που έχει έναν ρόλο στην αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης επιμηκαίνοντας το χρόνο από την κολπική διείσδυση του πέους μέχρι την εκσπερμάτωση. Έχει επίσης δειχθεί ότι η βαρδεναφίλη αυξάνοντας τη ροή αίματος στον ισχαιμικό προστάτη σε ασθενείς με μη φλεγμονώδες πυελικό άλγος ελαττώνει το οξειδωτικό στρές και τα προστατικά ενοχλήματα. Επίσης συναρπαστικές εξελίξεις στην Ανδρολογία δείχνουν ότι η βαρδεναφίλη αυξάνει και τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση. Η αύξηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων οφείλεται στην αυξημένη εκκριτική ικανότητα του προστάτη αδένα μετά τη λήψη της βαρδεναφίλης. Είναι ενδιαφέρον ότι φάρμακα που βελτιώνουν τη στύση αυξάνοντας την ηδονή και επιμηκαίνοντας τη διάρκεια της ερωτικής πράξης αυξάνουν και την ποιότητα του σπερματικού υγρού.

Από τη μέση ηλικία το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται προοδευτικά σε όλους τους άνδρες. Αν ο προστάτης μεγαλώσει αρκετά, ελαττώνει τη διάμετρο της ουρήθρας διότι την πιέζει και η ροή των ούρων γίνεται πιο αδύναμη και πιο αργή. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν είναι καρκίνος, ούτε οδηγεί σε καρκίνο, παρόλο που κάποιος μπορεί να έχει ταυτόχρονα και τα δυο. Γι΄αυτό κάθε άνδρας μετά την ηλικία των 50 ετών πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του μια φορά το χρόνο για πρόληψη.

Η καλοήθης υπερπλασία δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υπερπλασία οδηγεί στον καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, τα συμπτώματα στο κατώ­τερο ουροποιητικό (κύστη, ουρήθρα), μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να συμβούν στο 30% των ανδρών μεγαλυτέρων των 65 ετών. Οι άντρες αυτοί περιορίζουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τη λήψη υγρών πριν από ταξίδι, περιορίζουν τη λήψη υγρών πριν τον ύπνο, εμφανίζουν αδυναμία οδήγησης για 2 ώρες συνεχώς, δεν κοιμούνται αρκετά, αποφεύγουν να πηγαίνουν σε μέρη χωρίς τουαλέτα, αποφεύγουν τα υπαίθρια αθλήματα, αποφεύγουν το θέατρο, κινηματογράφο, εκκλησία κ.λ.π. Επιπλέον τα άτομα αυτά, συγκριτικά με τα άτομα χωρίς ΚΥΠ, έχουν μειωμένη ευεξία που οφείλεται στην ανησυχία που υπάρχει για τη λειτουργία του ουροποιητικού, ανη­συχία για πιθανή ύπαρξη καρκίνου του προστάτη, ανησυχία σε σχέ­ση με τη σεξουαλική λειτουργία, ανησυχία για επιδείνωση της λειτουργίας του ουροποιητικού κ.α. Οι άνδρες ηλικίας 55 - 65 χρόνων με μέ­τρια και σοβαρά συμπτώματα του ουροποιητικού, έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής συγκριτικά με τους υγιείς άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Η υπερπλασία αυτή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αποφρακτικά ή ερεθιστικά. Είναι όμως δυνατό να μην υπάρχουν ενοχλήσεις ή αυτές οι ενοχλήσεις να είναι αρκετά περιορισμένες και να μην επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανδρών.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη απασχολεί 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών. Τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας καταλήγοντας να απασχολούν περίπου 80% των ανδρών ηλικίας άνω των 60-80 ετών.

Τα συμπτώματα είναι: συχνουρία, αδύναμη ροή ούρων, νυχτερινή έγερση για ούρηση (νυχτουρία), δυσκολία στην πρωινή έναρξη της ούρησης, επίσχεση (ο ασθενής δεν μπορεί να ουρήσει), δυσουρία, επιτακτική ούρηση, αιματουρία, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, παρουσία υπολειπόμενου ποσού ούρων ως και επιπτώσεις στη λειτουργία και μορφολογία του ανώτερου ουροποιητικού.

Οι μέθοδοι για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη είναι: αναμονή και παρακολούθηση, φαρμακευτική θεραπεία, μη επεμβατικές μέθοδοι, χειρουργική αντιμετώπιση.

Η φαρμακευτική θεραπεία στην ΚΥΠ, εφαρμόζεται στις περιπτώσεις με ήπια ενοχλήματα, κυρίως συχνουρίας, επιτακτικής ούρησης και ήπιας δυσουρίας σε φυσιολογικά όρια ή σε περιπτώσεις ασθενών με βαρύτερα ενοχλήματα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν, για άλλους λόγους να χειρουργηθούν ή θέλουν να αναβάλλουν για κάποιο χρονικό διάστημα την εγχείρηση.

Φαρμακευτικά σκευάσματα όπως οι α- αναστολείς λαμβάνονται από το στόμα, συνήθως μία φορά την ημέρα. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν ώστε να χαλαρώσουν οι μύες του προστάτη και να μειωθούν τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην ούρηση. Οι λεγόμενοι αλφα-αδρενεργικοί αποκλειστές (alphablockers) που χαλαρώνουν το μυικό ιστό του προστάτη και έτσι βελτιώνουν μερικώς την απόφραξη. Η ταμσουλοσίνη (Omnictocas), είναι μια από αυτές τις ουσίες και η δράση της ξεκινά πολύ γρήγορα. Η μέγιστη δραστικότητα εμφανίζεται σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Γενικά θεωρείται ότι οι ασθενείς που ανταποκρίνονται σε αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν αποτελέσματα που θα διαρκέσουν τουλάχιστον 2 χρόνια.

Η χρήση των φαρμάκων αυτών δεν συνεπάγεται ότι δεν θα χρειαστεί να ακολουθηθεί χειρουργική επέμβαση στο μέλλον.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, σημαντικό σύμπτωμα της οποίας είναι και η νυκτουρία, η οποία εμφανίζεται στους ηλικιωμένους σε ποσοστό 9-14% του ανδρικού πληθυσμού. Η ενοχλητική αυτή κατάσταση δημιουργεί σοβαρές διαταραχές του ύπνου, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στα ηλικιωμένα άτομα.

Ο διαταραγμένος ύπνος προκαλεί σημαντική ημερήσια κόπωση και έχει αρνητική επίδραση στην ενεργητικότητα και παραγωγικότητα του ατόμου. Επίσης μπορεί να αποτελέσει αιτία αυτοκινητιστικών και εργατικών ατυχημάτων, πτώσεων και καταγμάτων κατά τη διάρκεια της νυκτερινής διαδρομής στην τουαλέτα, ενώ είναι σημαντική αιτία εγκλεισμού των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας.

Διεθνείς μελέτες αναφέρονται στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νυκτουρίας σχετικά με την ελάττωση των νυκτερινών ουρήσεων που στόχο έχουν την ποιότητα του ύπνου και την ποιότητα της ζωής.

Η ταμσουλοσίνη (εμπορικό όνομα Omnic Tocas) ανακουφίζει σημαντικά το άτομο από τα συμπτώματα, ενώ παρέχει υψηλό επίπεδο ασφαλείας χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Τέλος με τη δράση της η ταμσουλοσίνη αποδεικνύεται ευεργετική σε ότι αφορά την ανακούφιση από τη νυκτουρία καθώς επιτρέπει απροβλημάτιστο και χωρίς διακοπές ύπνο, κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ συμβάλει γενικότερα στην ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, φαίνεται ότι η μείωση των συμπτωμάτων διατηρείται για αρκετά χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο η ταμσουλοσίνη επιδρά ευεργετικά και στη στυτική λειτουργία του άνδρα γιατί η μακρύτερη διάρκεια του μη διαταραγμένου ύπνου επιτρέπει διατήρηση υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα που συνοδεύονται από καλύτερης ποιότητας στύσης. Επιπρόσθετα η ταμσουλοσίνη με την αντιαδρενεργική δράση της βοηθά επιπλέον στη στύση.

Κλείνοντας με μια πολύ πρόσφατη μελέτη των Tomita M. et al. 2009 (Jikei University School of Medicine, Tokyo Japan), η οποία αποδεικνύει ότι η χορήγηση Tamsulosin (Omnic Tocas) βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα που οφείλονται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μέσα σε μια εβδομάδα από την αρχική χορήγηση του φαρμάκου

*Πηγή :



http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=85&articleID=6714&la=1
Εμφάνιση στα 28-29.Καψίματα,γδαρσίματα,διακοπές στην ούρηση.Πόνος στο περίνεο ,τσούξιμο μετά/κατά την εκσπερμάτιση.Συχνουρίες.Παροδικά στυτικά προβλήματα,δύσκολη εκσπερμάτιση ,υδαρή,ολιγοσπερμία παροδική και που και που στεγνή.Πόνοι χαμηλά στην μέση.Αντιμετωπίστηκε ως σήμερα με πολλαπλούς τρόπους και πάμπολλα αντιβιοτικά κτλ . Σήμερα είμαι όπως ήμουν  πριν βρεθώ στην πάθηση ,είμαι καλά και   είμαι θεραπευμένος ,έπρεπε να αλλάξω πολλά και να κόψω ακόμα πιο πολλά .