Εκανα μια μινι-ερευνα για τον διορθικό υπέρηχο και αυτό που λένε όλοι είναι οτι τα κόκκινα και μπλέ σημαδάκια είναι απλά το αίμα που έρχεται και φεύγει.  Δε βρήκα καμία αναφορά σε φλεγμονές  ούτε καποια αναφορά που να λέει οτι τα σημάδια αυτά ερμηνεύονται ως πρόβλημα.

Επίσης ιδιαίτερα μου τράβηξε την προσοχή το παρακάτω :

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20071019155633AA1LttD

Απο το οποίο ξεχώρισα τη φράση :
"... but I saw her put little red and blue dots on the pictures she was seeing."

Αυτό σημαίνει οτι αυτός που κάνει τον υπέρηχο έχει τη δυνατότητα να προσθέτει κόκκινα και μπλε σημαδάκια.... αρκετά ενδιαφέρον.... 
Δεν ξέρω βέβαια αν αυτά τα σημάδια που αναφέρονται εδώ είναι ίδια με τα κόκκινα σημάδια που δείχνουν τη ροή του αίματος.

Επίσης σε ένα άλλο post εδω :

http://www.veterinaryultrasound.info/abdominal-ultrasound/why-were-there-red-and-blue-splotches-on-my-abdominal-ultrasound

Ο φίλος που απαντάει λέει :
"The red and blue spots just show blood flow... it could just be the way the technician took the picture and froze the screen... I wouldn't panic"

Εδώ και πάλι λέει οτι το αποτύπωμα του υπέρηχου επηρεάζεται άμεσα απο τον τρόπο που κάνει λήψη ο ειδικός.

Επειδή έχω ψάξει το θέμα, αυτό που έχω μάθει για τα κόκκινα σημάδια είναι ότι υπάρχουν όταν υπάρχει αυξημένη αιμάτωση του προστάτη και συνήθως αυξημένη αιμάτωση στον προστάτη υπάρχει όταν υπάρχει φλεγμονή.

Όσο για το αποτύπωμα του υπέρηχου και σύμφωνα με όλους τους γιατρούς που έχω ρωτήσει, ισχύει ότι ανάλογα με την λήψη μπορείς να τραβήξεις λιγότερες ή περισσότερες κοκκινίλες.

#2 04 Ιουνίου, 2012, 10:32:22 ΜΜ Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιουλίου, 2012, 10:56:49 ΠΜ από Phaethon
supernatural καλωσήρθες.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα στην οποία έχω καταλήξει για τον διορθικό υπέρηχο συμφωνεί πάνω-κάτω με αυτά που αναφέρατε.

Αξίζει τον κόπο να προσθέσω τα όσα γράφει στο βιβλίο του "The prostatitis manual" ο "γκουρού" της προστατίτιδας ουρολόγος Curtis Nickel . Το βιβλίο αυτό έκδοση 2002 -αν και μάλλον απευθύνεται σε γιατρούς- το έχω προμηθευτεί και το έχω διαβάσει σχολαστικά. Αν και με τα δεδομένα του ρυθμού που προχωράει η έρευνα θεωρείται μάλλον παλιό, ωστόσο αντανακλά πιστεύω άριστα όλη την κλασσική γνώση, μεθοδολογία και λογική όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι το 2002 (και, για να πω την αλήθεια, στην πλειοψηφία των ελληνικών ουρολογικών sites που έχω μπει δεν έχω δει κάποια αναβάθμιση / ενημέρωση που να προσθέτει κάτι περισσότερο σε σχέση με αυτή την κλασσική -κοινά αποδεκτή το 2002- κλασσική ουρολογική σχολή).

Ο Nickel λοιπόν, στο βιβλίο αυτό, αφού αναφερθεί στην όλη προβληματική που δημιουργεί αυτή η πάθηση, στις αιτίες που υποπτεύονται, τις αντιφάσεις των ευρημάτων και προτού καταλήξει στην κλασσική κατηγοριοποίηση της προστατίτιδας και τις πιο ενδεικνυόμενες μεθόδους αντιμετώπισης (αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, alpha blockers κλπ), αρχίζει να μιλάει για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να γίνει διάγνωση και να κατηγοριοποιηθεί ο ασθενής, αφού αυτός αρχικά παραθέσει τα συμπτώματά του που υποψιάζουν τον ουρολόγο για το ότι έχει (για άλλη μια φορά) να αντιμετωπίσει  την γνωστή αυτή και περίεργη πάθηση.

Η υποχρεωτική / θεμελιώδης εξέταση που θεωρεί o Nickel ότι πρέπει να γίνει για την διάγνωση / κατηγοριοποίηση της προστατίτιδας (απολύτως ορθολογικά σύμφωνα με την κλασσική θεώρηση των μικροβίων ως αιτία του προβλήματος) είναι η γνωστή καλλιέργεια 4 δειγμάτων (κατά Meares-Stamey). Ωστόσο, επειδή την θεωρεί δαπανηρή και πλεονάζουσα προσθέτει ότι μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από τη νεότερη μέθοδο καλλιέργειας 2 μόνο δειγμάτων (ούρα πριν και μετά από προστατική μάλαξη) την οποία θεωρεί εξίσου αποδοτική και ακριβής.

Στις εξετάσεις αυτές ο μικροβιολόγος κοιτάει αφενός για μικρόβια και αφετέρου για πυοσφαίρια που να υποδηλώνουν φλεγμονή (συμπληρώνω και απλά διερωτώμαι εδώ εγώ: ποιος ο λόγος να κοιτάει ο μικροβιολόγος με το μικροσκόπιο για μικροσκοπικά σωματίδια και σε τι ποσότητα τα βλέπει προκειμένου να διαπιστώσει φλεγμονή αν αυτή φαινόταν τόσο εύκολα σαν σε φωτογραφία σε έναν διορθικό υπέρηχο;)

Πέραν αυτής της εξέτασης, ο Nickel παραθέτει στη συνέχεια μια σειρά άλλων -δευτερευουσών- εξετάσεων ("Other tests") που θα μπορούσε να ζητήσει ο ουρολόγος αν κρίνει σκόπιμο ανάλογα με τις υποψίες του και σε αυτές ο Nickel παραθέτει τον υπέρηχο κοιλίας, τις καλλιέργειες ουρηθρικού εκκρίματος, τον διορθικό υπέρηχο, την κυστεοσκόπηση, την ουρομετρία, την καλλιέργεια σπέρματος και άλλες τις οποίες, με άλλα λόγια, δεν θεωρεί βασικές για την διάγνωση της προστατίτιδας αλλά μάλλον βοηθητικές για τυχόν επιπλοκές που συνοδεύουν ή προκαλούν το πρόβήμα. Προς θεού δεν είμαι κανένας ειδικός ακτινολόγος αλλά η απλή λογική μου λέει ότι αν η χρόνια προστατίτιδα ήταν μία πάθηση με τόσο ξεκάθαρα αντικειμενικά ευρήματα (μια ολοφάνερη φλεγμονή στον προστάτη) που ξεκάθαρα απεικονίζονται σε έναν διορθικό υπέρηχο και επιπρόσθετα αν αυτό προσέφέρε κάποια βοήθεια-κατεύθυνση στον γιατρό για την καταπολέμησή της, τότε ο Nickel δεν θα θεωρούσε την εξέταση αυτή δευτερεύουσα και συμπληρωματική αλλά βασικότατη και υποχρεωτική.

Συγκεκριμένα, ο Nickel γράφει (μεταφράζω την μικρή παράγραφο που αφιερώνει στον διορθικό υπέρηχο και ζητώ συγνώμη αν κάνω κάποιο μικρό λάθος στην μετάφραση κάποιας ορολογίας):

"Στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί ένοιωσαν ότι ο διορθικός υπέρηχος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση της προστατίτιδας. Σίγουρα είναι μία από τις καλύτερες εξετάσεις για να διαπιστωθούν προστατικά αποστήματα και θα ήταν μια σημαντική εξέταση για χρήση σε ασθενείς με οξεία βακτηριακή προστατίτιδα των οποίων τα συμπτώματα δεν φεύγουν με κατάλληλη αντιβιωτική αγωγή. Ωστόσο, στα σύνδρομα χρόνιας προστατίτιδας συνήθως δεν βοηθάει πολύ. Μικρές προστατικές κύστεις, αποτιτανιώσεις και λίθοι παρατηρούνται σε πολλούς ασθενείς με ή χωρίς προστατίτιδα.

Παρόλα αυτά, όπως και με την κυστεοσκόπηση, ο διορθικός υπέρηχος ενδύκνειται σε έναν αριθμό ασθενών: σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα βακτηριακή κυστίτιδα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν η επιμονή των βακτηριδίων σχετίζεται με προστατικές αποτιτανιώσεις. Σε ασθενείς με ανωμαλίες στον DRE (δακτυλική ψηλάφιση), ο διορθικός υπέρηχος θα βοηθήσει να ξεχωρίσουμε περιοχές με εστίες αποτιτανώσεως από περιοχές που χρειάζονται βιοψία. Σε ασθενείς με μεγάλες ταλαντευόμενες περιοχές στην δακτυλική ψηλάφιση, θα έπρεπε να αποκλειστεί μέσω διορθικού υπέρηχου η παρουσία προστατικής κύστεως. Σε ασθενείς των οποίων το κύριο σύμπτωμα είναι πόνος στην εξπερμάτωση, θα έπρεπε να αποκλειστούν τυχόν μπλοκαρίσματα των σπερματικών πόρων ή ανωμαλίες στις σπερματοδόχους κύστεις."

Από τα παραπάνω βγάζω ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι ο Nickel δεν μιλάει σε καμια περίπτωση για φλεγμονή στον προστάτη που εύκολα μπορεί να διαγνωσθεί μέσω του διορθικού υπέρηχου, επιβεβαιώνοντας έτσι την ύπαρξη "χρόνιας προστατίτιδα". Λέει αντίθετα ότι ο διορθικός μπορεί απλά να δείξει κύστεις και αποτιτανιώσεις που έχουν όμως επίσης πολλοί άνθρωποι χωρίς συμπτώματα προστατίτιδας και συνεπώς δεν μπορεί να βοηθήσει στην συγκεκριμένη διάγνωση. Τον θεωρεί ωστόσο μια χρήσιμη εξέταση όταν υπάρχουν υποψίες για επιπλοκές όπως καρκίνος, μπλοκάρισμα σπερματικών πόρων κλπ.

Στο συνημμένο παραθέτω φωτοτυπία της συγκεκριμένης παραγράφου στα αγγλικά για όποιον θέλει να δει το αυθεντικό κείμενο (για να μην νομίζει κάποιος αναγνώστης ότι ξέχασα την επισύναψη, υπενθυμίζω ότι τα συνημμένα είναι ορατά μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες που έχουν συνδεθεί).

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ: πουθενά σε συγγράματα δεν έχω διαβάσει να λέγεται ότι ο διορθικός δίνει αντικειμενικά ευρήματα σε κάποια κατηγορία προστατίτιδας που να την επιβεβαιώνει διαγνωστικά ή να βοηθάει στην παρακολούθηση της πορείας της προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Το μόνο που έχω βρει είναι ότι χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει τυχόν δημιουργία κύστης στην κατηγορία Ι, ή για να επιβεβαιώσει απλά γενικά καλή εικόνα του προστάτη και ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη σοβαρή πάθηση που να δημιουργεί τα συμπτώματα στον ασθενή (όπως καρκίνος).

Να κλείσω λοιπόν εδώ με τα δικά μου απλά συμπεράσματα βάση των όσων λέει ο Nickel.

-Αν ο γιατρός σας πιστεύει ότι αυτό που έχετε σας το προκαλεί μικρόβιο, οφείλει -για να είναι συνεπής στο πως θεωρεί το πρόβλημα- να σας παραπέμψει σε εξέταση Meares-Stamey (καλλιέργειες 4 δειγμάτων) ή στην νεότερη, οικονομικότερη και ισοδύναμη μέθοδο καλλιέργειας 2 δειγμάτων κατά Nickel, ώστε να βεβαιωθεί ότι αυτό ισχύει αλλά και ποιο μικρόβιο είναι αυτό και σε ποια αντιβίωση είναι ευαίσθητο προτού σας πλακώσει στην αντιβίωση. Αν ο γιατρός σας δεν σας κάνει διορθικό υπέρηχο δεν "σας κοροιδεύει". Μάλλον θεωρώ ότι σας κοροιδεύει αν ισχυριστεί πως έχετε μικρόβιο από το οποίο θα σας απαλλάξει πλακώνοντάς σας σε αντιβίωση βγαλμένη από το κεφάλι του, χωρίς να ζητήσει τις παραπάνω καλλιέργειες ώστε να δει ποιο μικρόβιο είναι αυτό και να σας δώσει στοχευμένη αντιβίωση. Προσωπικά θεωρώ ότι γιατρός που δίνει αντιβίωση ότι να ναι χωρίς να βεβαιώσει ότι υπάρχει μικρόβιο και σε ποια αντιβίωση αυτό είναι ευαίσθητο είτε δεν είναι μεθοδικός, είτε απλά και ο ίδιος μέσα του δεν πιστευει ότι φταίει μικρόβιο για τα συμπτώματά σας ή από την εμπειρία του δεν πιστεύει ότι η αντιβίωση θα σας βοηθήσει και σας δίνει ότι να ναι απλά για να σας δώσει κάτι, ελπίζοντας από κάποιο θαύμα να δείτε καλυτέρευση (και την οποία πολύ συχνά θα δείτε και έχω εξηγήσει που το αποδίδω).

-Βάση και πάλι των όσων λέει ο Nickel, ο γιατρός βάση των υποψιών του για τυχόν επιπλοκές μπορεί να σας ζητήσει / κάνει μια σειρά πρόσθετων εξετάσεων μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και ο διορθικός υπέρηχος, κυστεοσκόπηση κλπ. Τίποτα κακό σε αυτό και ίσως δείχνει κατά τη γνώμη μου σχολαστικότητα και μεθοδικότητα, όταν αυτές συνδυαστούν με την βασική εξέταση που αναφέρεται παραπάνω και όταν δικαιολογείται το κόστος και η όποια ενόχληση για τον ασθενή από αιτιολογημένες υποψίες / ευρήματα από τον γιατρό. Αν όμως η μόνη και κύρια εξέταση που χρησιμοποιεί με το καλημέρα ο γιατρός για να διαγνώσει την πάθηση και την εξέλιξή της είναι απλά επαναλαμβανόμενοι ακριβοί διορθικοί υπέρηχοι και μόνο, τότε εγώ τουλάχιστον με την απλή λογική δεν βλέπω άλλη εξήγηση παρά πως είτε στραβός είναι ο γυαλός (δηλαδή o -βραβευμένος από την Αμερικάνικη Ουρολογική Εταιρεία το 2009- ερευνητής Nickel δεν ξέρει τι του γίνεται) είτε στραβά αρμενίζουμε.
Ηλικία εμφάνισης 39 (αρχές 2011). Αρχικά πόνος στη βουβωνική περιοχή, επιτακτική ούρηση και κίτρινο χρώμα σπέρματος. Αργότερα συχνουρία, νυχτουρία, σπανιότερα τσούξιμο, μικροενοχλήσεις κατά την στύση και την εξπερμάτωση. Πλέον σχεδόν καλά με χαλάρωση, αποφυγή εντάσεων και στρες, τρέξιμο, αραιή εκπερμάτωση, μασάζ, διατάσεις.

Αν κάποιος θέλει να με ρωτήσει για την γνώμη μου σε κάτι ας ποστάρει στο forum ώστε να μπορούν να διαβάσουν και άλλοι που μπορεί να ενδιαφέρονται. Όχι με προσωπικό μήνυμα αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Και όχι στο chat.

Δεν έχω (δεν γνωρίζω) πολλά πράγματα να απαντήσω σε ερωτήσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν μια μικροβιακή πάθηση και ρωτούν για αντιβιώσεις και μικρόβια πέρα από αυτά που έχω γράψει εδώ: http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=654.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=227.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=239.0

Πλέον και από προσωπική εμπειρία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ανάλογα με την λήψη φαίνονται περισσότερα ή λιγότερα κόκκινα σημάδια.

Παράθεση από: supernatural στις 11 Ιουνίου, 2012, 12:02:20 ΜΜ
Πλέον και από προσωπική εμπειρία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ανάλογα με την λήψη φαίνονται περισσότερα ή λιγότερα κόκκινα σημάδια.

Supernatural θες να μας πεις περισσότερα ? Με ενδιαφέρει.

[ Κάτι άσχετο : Για όσους δεν βλέπετε την εικόνα που αναφέρει ο Phaethon στο Post του να πω οτι πρέπει να κάνετε Login για να τη δείτε. ]

Απλά έκανα έναν διορθικό υπέρηχο και ο γιατρός μου έδειχνε στην οθόνη πως άλλαζαν οι κοκκινίλες ανάλογα με το πως κουνάει το "ματζαφλάρι". Ο πιο απλός τρόπος για να το διαπιστώσει κάποιος είναι να γυρίσει και να κοιτάζει την οθόνη την ώρα που του τον κάνουν και φυσικά να είναι βέβαιος ότι είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία που δείχνει τις κοκκινίλες.

θα ήθελα να σας ενημερώσω μια που έκανα και εγώ Διορθικό υπέρηχο. αυτό που έδειξε είναι ότι απλά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, φάνηκαν κάτι παλιά ασβετόματα και πρός μεγάλη μου έκπληξη ο προστάτης εχει μικρύνει....( μου το είχε πει ο γιατρός όταν τέλειωσα με τις μαλάξεις 10 τον αριθμό) δεν τον είχα πιστέψει (Νοέμβρης 12) τι να πω ρε παιδιά και ο γιατρός που μου την έκανε μου είπε ότι δεν έπρεπε να τον κάνω τον υπέρηχο και ότι κάνουμε μόνο αν υπάρχει το "κακό".γενικά έχω μπλέξει τα μπούτια μου που λένε....
εμφανίστηκε στα 44 απο τον Οκτώβριο του 12, μεχρι στιγμής συχνοουρία, και εδω και ένα χρόνο Παροδικά στυτικά προβλήματα, πήρα  αντιβίωση ladinin, vibramysin,Lidaprim και μαλάξεις.ενόχληση και μουδιάσμα στον αριστερό όρχι πίσω αριστερα στην μέση, ενοχλήσεις κάτω από την κοιλιά εσωτερικά πάνω από το πέος,εσωτερικά αριστερα του μηρού,αλλά ακόμα και στο επάνω μέρος του ποδιού...