Βάση της νευρομυϊκής θεωρίας περί χρόνιας προστατίτιδας, οι ανισορροπίες και τα συμπτώματα που παρατηρούμε προέρχονται από συσσώρευση της έντασης και του στρες στους πυελικούς μυς. Με απλά λόγια "σφιγγόμαστε" ανεπαίσθητα. Αυτό προσωπικά το έχω παρατηρήσει σε εμένα, δηλαδή ότι σε περιπτώσεις έντασης σφίγγω τον σφικτήρα του πρωκτού.

Σε συζητήσεις μου με αρκετούς ομοιοπαθείς, παρατήρησα να αναφέρεται αρκετά συστηματικά πρόβλημα αιμορροϊδων. Οι αιμορροϊδες είναι ένα πρόβλημα το οποίο μου ξεκίνησε κι εμένα -ευτυχώς σε ελαφρά μορφή- την περίοδο περίπου που μου ξεκινήσαν τα συμπτώματα.

Στη συνέχεια στο πολύ ενδιαφέρον ιστορικό του φίλου Revir διάβασα το εξής που μου έκανε κλικ:

ΠαράθεσηΈχω υποβληθεί στο παρελθόν σε εγχείρηση για ραγάδες πρωκτικού δακτυλίου. Ο τόνος των σφιγκτήρων μου ήταν υπερβολικά υψηλός και σε συνδιασμό με την τότε κακή εργένικη δίαιτα δεν άφηναν την ραγάδα να επουλωθεί μόνη της. Έτσι υποβληθηκα σε έσω σφυγκτηρο-εκτομή με εξαιρετική επιτυχία δόξα τον θεό. Το αποτέλεσμα αυτής της εγχείρησης είναι να μειώνει τον τόνο των σφιγκτήρων. Αποδεδειγμένα δηλαδή (και σύμφωνα και με τον τότε γιατρό μου) είμαι ένας άνθρωπος που συσωρεύει όλη την ένταση και το άγχος του στην περιοχή αυτή.

Τέλος προσφάτως βρήκα ένα επίσημο ιατρικό άρθρο περί αιμορροϊδων στο οποίο μεταξύ των αιτιών που προκαλούν αιμορροϊδες αναφέρεται επακριβώς:

ΠαράθεσηΓια την εμφάνιση της νόσου των αιμορροΐδων ενοχοποιούνται διαφορετικοί μηχανισμοί, οι οποίοι δεν αλληλοαποκλείονται, όπως:
-μηχανική θεωρία (δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους),
-αιμοδυναμική θεωρία (παρουσία αναστομώσεων μεταξύ αρτηριών και φλεβών στον πρωκτό),
-προβλήματα του σφιγκτήρα (αυξημένος τόνος του πρωκτικού μηχανισμού).

Κατά συνέπεια, αυτό που θέλω να πω είναι ότι εάν πάσχετε από αιμορροϊδες, υπάρχει πιθανότητα η αιτία που σας τις δημιουργεί να είναι η ίδια αιτία που σας δημιουργεί και τα συμπτώματα της προστατίτιδας.
Ηλικία εμφάνισης 39 (αρχές 2011). Αρχικά πόνος στη βουβωνική περιοχή, επιτακτική ούρηση και κίτρινο χρώμα σπέρματος. Αργότερα συχνουρία, νυχτουρία, σπανιότερα τσούξιμο, μικροενοχλήσεις κατά την στύση και την εξπερμάτωση. Πλέον σχεδόν καλά με χαλάρωση, αποφυγή εντάσεων και στρες, τρέξιμο, αραιή εκπερμάτωση, μασάζ, διατάσεις.

Αν κάποιος θέλει να με ρωτήσει για την γνώμη μου σε κάτι ας ποστάρει στο forum ώστε να μπορούν να διαβάσουν και άλλοι που μπορεί να ενδιαφέρονται. Όχι με προσωπικό μήνυμα αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Και όχι στο chat.

Δεν έχω (δεν γνωρίζω) πολλά πράγματα να απαντήσω σε ερωτήσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν μια μικροβιακή πάθηση και ρωτούν για αντιβιώσεις και μικρόβια πέρα από αυτά που έχω γράψει εδώ: http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=654.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=227.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=239.0

Κοιλιοκάκη και γλουτένη: Συμπτώματα, εξετάσεις, θεραπεία



Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως «εντεροπάθεια από γλουτένη» είναι μια πανάρχαια ασθένεια. Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Αρεταίο τον Καππαδόκη που άσκησε την Ιατρική τον 1ο αιώνα μ.Χ. στη Μικρά Ασία, αλλά αγνοήθηκε για εκατονταετίες μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Τότε ο Samuel Gee, γιατρός στο Νοσοκομείο St Mark's του Λονδίνου, περιέγραψε τη νόσο ως "coeliac affection" και πρότεινε ότι η θεραπεία της, αν υπάρχει, θα είναι με ειδική δίαιτα. Μετά τον Gee κι άλλοι γιατροί ασχολήθηκαν με την κοιλιοκάκη, αλλά ήταν μόλις μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο που ο Dicke, Ολλανδός γιατρός, ενοχοποίησε τα δημητριακά ως υπεύθυνα για τη νόσο.

Ο Dicke έκανε οξυδερκείς παρατηρήσεις για τη σχέση δημητριακών και κοιλιοκάκης που επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου όταν τα παιδιά που έπασχαν από κοιλιοκάκη βελτιώθηκαν επειδή δεν έτρωγαν ψωμί από αλεύρι σιταριού, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Όταν μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η αγορά της Ολλανδίας τροφοδοτήθηκε ξανά με δημητριακά, τα παιδιά με κοιλιοκάκη επιδεινώθηκαν. Εργασίες άλλων ερευνητών τεκμηρίωσαν την υπόθεση του Dicke, τις παθολογανατομικές βλάβες που προκαλούν οι τοξικές τροφές όπως και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων προκαλείται η εντεροπάθεια.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να παραχθεί εμβόλιο κατά της κοιλιοκάκης.

Που βρίσκεται η γλουτένη

Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι η κοιλιοκάκη οφείλεται στη βλαπτική επίδραση που ασκούν στον βλεννογόνο (δηλαδή τον εσωτερικό χιτώνα) του δωδεκαδακτύλου και της νήστιδας γενετικά προδιατεθιμένων ατόμων μικρά πεπτίδια πλούσια σε γλουταμίνη, που περιέχονται στη γλουτένη.
Η γλουτένη είναι ένα μείγμα πολλών πρωτεϊνών και κύριο συστατικό στο αλεύρι του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και λιγότερο της βρώμης.
Τροφές που περιέχουν γλουτένη, όπως αλεύρι ή άλλα προϊόντα των παραπάνω δημητριακών, είναι τοξικές για το έντερο. Αντίθετα, το καλαμπόκι και το ρύζι δεν περιέχουν γλουτένη.

Η συχνότητα της κοιλιοκάκης ποικίλλει από χώρα σε χώρα ακόμη και μεταξύ γειτονικών χωρών. Είναι συχνότερη σε Κελτικούς πληθυσμούς και στη Σκανδιναβία με εξαίρεση τη Δανία. Όμως είναι εξίσου συχνή και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η συχνότητά της στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή αλλά φαίνεται να έχει την ίδια συχνότητα με της Ιταλίας. Προσβάλλει πιο συχνά γυναίκες. Η νόσος έχει γενετικό υπόστρωμα και είναι κληρονομική αλλά σε μικρό βαθμό, με την ενδο-οικογενειακή διασπορά να κυμαίνεται από 8-18% και να προσβάλλει τους 3 από 4 μονοωογενείς διδύμους.
Γλουτένη και συνέπειες

Ως αποτέλεσμα της τοξικής επίδρασης της γλουτένης στο λεπτό έντερο μειώνεται η απορροφητική επιφάνειά του και προκαλείται δυσαπορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών, όχι μόνο των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και του λίπους αλλά και του σιδήρου και των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων (πχ μαγνησίου).

Παράλληλα, ο ασθενής χάνει στο έντερο μέσω διάρροιας πλούσια θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εμφανίζει στην πλήρως εγκατεστημένη νόσο μεγάλη απίσχναση, πρησμένα πόδια (περιφερικά οιδήματα), υγρό στην κοιλιά (ασκίτη), λιπώδη διαρροϊκά κόπρανα, αναιμία από έλλειψη σιδήρου και βιταμινών και αιμορραγίες από τα ούλα.

Εμφανίζει επίσης έντονη κόπωση, εξαφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου του (πχ οι άντρες ατροφία όρχεων και γυναικομαστία), άφθες στο στόμα, γλωσσίτιδα, γωνιακή χειλίτιδα, βαρειά οστεοπόρρωση, ενώ ένα ποσοστό από τους ασθενείς μπορεί να εμφανίσει μια χαρακτηριστική δερματοπάθεια που μοιάζει με έρπητα, την ερπητοειδή δερματίτιδα. Οι εκδηλώσεις όμως αυτές παρατηρούνται σε μικρό ποσοστό των ασθενών.

Συμπτώματα

Στους πιο πολλούς ασθενείς η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται με άτυπο τρόπο και πρέπει ο γιατρός να έχει μεγάλη οξυδέρκεια για να την υποψιαστεί και να την επιβεβαιώσει. Στα άτυπα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται άτυπα φουσκώματα στην κοιλιά και δυσπεψία, άφθες στο στόμα, καταθλιπτικές αντιδράσεις, ανεξήγητη ευερεθιστότητα, αδικαιολόγητη σιδηροπενική αναιμία που δεν διορθώνεται με χορήγηση σιδήρου, αύξηση των τρανσαμινασών (ηπατικά ένζυμα, που ανιχνεύονται σε τυχαία και συνήθως για άλλο λόγο εξέταση), λιπώδη διήθηση στο συκώτι σε ασθενή που δεν πίνει και δεν είναι υπέρβαρος, κλπ.

Η κοιλιοκάκη είναι η συχνότερη αιτία για το χαμηλό ανάστημα των παιδιών στον Δυτικό κόσμο. Οι πρωτεϊκές αυτές εκδηλώσεις αφορούν το 80% των ασθενών. Γι' αυτό και η κοιλιοκάκη έχει περιγραφεί ως ένα παγόβουνο: ό,τι είναι έξω από την επιφάνεια του νερού και φαίνεται αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό των ασθενών.

Αντίθετα, οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν έκδηλα συμπτώματα ή κλινικά ευρήματα και αντιστοιχούν στο μεγάλο κομμάτι του παγόβουνου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού και χρειάζεται αυξημένη διαγνωστική επαγρύπνιση από το γιατρό για να το τους διαγνώσει.
Συνύπαρξη με άλλα νοσήματα

Δεν πρέπει επίσης ο γιατρός να λησμονεί ότι η κοιλιοκάκη μπορεί να συνυπάρχει με μια σειρά από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερ- και ο υποθυρεοειδισμός, η νόσος του Addison, η ελκώδης κολίτιδα, η κατά πλάκας σκλήρυνση, η νόσος του Sjogren και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κλπ.

Από αυτή την άποψη, η κοιλιοκάκη δεν αφορά μόνο τον γαστρεντερολόγο ως αίτιο δυσαπορρόφησης αλλά και άλλες ειδικότητες, όπως τον αιματολόγο, το δερματολόγο, το ρευματολόγο, τον ψυχίατρο, ακόμη και το μικροβιολόγο ή τον βιοχημικό.

Αναλύσεις αίματος

Αν κάποιες από τις κλινικές εκδηλώσεις ή κάποια τυχαία εργαστηριακά ευρήματα οδηγήσουν τον γιατρό να σκεφτεί ότι ο ασθενής του μπορεί να έχει κοιλιοκάκη, θα πρέπει να τον υποβάλει σε εξετάσεις αίματος.

Οι πιο ευαίσθητες και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις είναι οι δοκιμασίες ανίχνευσης αντισωμάτων με ειδικές τεχνικές κατά του ενδομυΐου (ΕΜΑ), της γλιαδίνης (AGA) και της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (tTG), αν και δεν χρειάζεται να εκτελεστούν όλες μαζί.

Στην αγορά κυκλοφορούν και ταχείες δοκιμασίες αίματος που μπορούν να εκτελεστούν στο Ιατρείο αλλά δεν έχουν την ευαισθησία και την ειδικότητα των δοκιμασιών που προαναφέρθηκαν.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Αν οι δοκιμασίες βγουν παθολογικές ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε γαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση για να ληφθούν βιοψίες προκειμένου να τεκμηριωθεί η νόσος, να επιβεβαιωθεί η βαρύτητά της και να αποκλειστούν επιπλοκές.

Οι βιοψίες λαμβάνονται από το άπω πέρας του δωδεκαδακτύλου και εξετάζονται ιστολογικά για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ατροφία των λαχνών, υποτροφία των κρυπτών και αυξημένα ενδοεπιθηλιακά λεμφοκύτταρα.

Ο βαθμός των διαταραχών δεν αντανακλάται πάντα στα συμπτώματα του ασθενούς και μπορεί να υπάρχουν βαρειές ιστολογικές διαταραχές χωρίς έντονα ή και καθόλου συμπτώματα παρά μόνο διαταραγμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες απλές εξετάσεις (όπως πχ μέτρηση φυλλικού οξέος, σιδήρου, βιταμίνης Β12, κλπ) για να επιβεβαιωθεί ο βαθμός της δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών και να χορηγηθούν ως συμπληρωματικές θεραπείες, αν χρειάζεται.

Σε μερικές χώρες συνιστάται να μετρηθεί και η οστική πυκνότητα ως ένδειξη οστεοπόρωσης.

Στα παιδιά

Εν τούτοις, η διάγνωση θα επιβεβαιωθεί μόνο μετά από κλινική, εργαστηριακή και, ιδίως, ιστολογική βελτίωση των αρχικών ευρημάτων με την πρέπουσα θεραπεία, δηλαδή τον αποκλεισμό της γλουτένης από την τροφή.

Μάλιστα στα παιδιά χρειάζεται να γίνει εκ νέου δοκιμασία «πρόκλησης», δηλαδή μετά τη βελτίωση με τη δίαιτα να χορηγηθεί ξανά γλουτένη για να τεκμηριωθεί ότι αυτή προκαλεί τη βλάβη. Αυτό γίνεται γιατί τα παιδιά μπορεί να έχουν παροδική κι όχι μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη.

Στους ενήλικες εξ άλλου υπάρχουν νόσοι που προκαλούν παρόμοιες βλάβες με την κοιλιοκάκη χωρίς να οφείλονται στη γλουτένη και δεν βελτιώνονται σημαντικά με τη δίαιτα χωρίς γλουτένη (όπως πχ τα τροπικό sprue, ή οι αλλεργικές γαστρεντερίτιδες, ή ακόμη και λέμφωμα).

Ποιοι χρειάζονται έλεγχο

Εκτός από άτομα με τυπική ή άτυπη κλινική εικόνα ή με παθολογικές εργαστηριακές εξετάσεις που εγείρουν την υποψία κοιλιοκάκης ή με ερπητοειδή δερματίτιδα, ποια άλλα άτομα χρειάζεται να ελεγχθούν;

Πρώτα-πρώτα οι συγγενείς ασθενών, ιδίως 1ου βαθμού, τα παιδιά που έχουν σακχαρώδη διαβήτη (η θεραπεία της κοιλιοκάκης ρυθμίζει καλύτερα το διαβήτη), σύνδρομο Down, αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια ή ηπατίτιδα, εκλεκτική IgA ανοσοανεπάρκεια και μικροσκοπική κολίτιδα. Ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού δεν έχει νόημα και είναι αντιοικονομικός.

Η θεραπεία

Όπως προαναφέρθηκε, αν η νόσος τεκμηριωθεί, χρειάζεται θεραπεία δια βίου με δίαιτα χωρίς γλουτένη. Στα αρχικά στάδια τουλάχιστο χρειάζεται και να αποφεύγεται και η λακτόζη επειδή ο ασθενής δεν έχει λακτάση.

Η δίαιτα πρέπει να είναι αυστηρή γιατί μπορεί μεν ο ασθενής να μη έχει συμπτώματα, όπως διάρροια, κοιλιακό πόνο, κλπ, αλλά θα υπολείπεται η θρέψη του, θα έχει χρόνια κόπωση και αναιμία, καταθλιπτικές ενδεχομένως αντιδράσεις, οστικά άλγη από οστεοπόρρωση, χρόνια κακή υγεία, και, το πιο ανησυχητικό, κινδυνεύει από την εμφάνιση πολύ επιθετικού λεμφώματος του λεπτού εντέρου.

Το μυστικό είναι ο ασθενής να μη τρώει ό,τι περιέχει γλουτένη και να αποφεύγει τρόφιμα αν δεν είναι σίγουρος ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Στην αγορά κυκλοφορούν ταχείες δοκιμασίες ανίχνευσης γλουτένης στην τροφή ώστε ο ασθενής να είναι βέβαιος ότι δεν θα καταναλώσει γλουτένη αλλά στερούνται πρακτικότητας για καθημερινή χρήση.

Παρακολούθηση

Τακτικές μετρήσεις των αντισωμάτων (ΕΜΑ, AGA, tTG) και άλλων εξετάσεων (πχ γενική αίματος, έλεγχος σιδήρου και βιταμινών, κλπ) θα τεκμηριώσουν αν ο ασθενής μένει πιστός στη δίαιτα κι αν έχουν αποκατασταθεί οι διαταραγμένες θρεπτικές διαταραχές.

Με την αυστηρή δίαιτα ο οργανισμός θα απορροφήσει γρήγορα και άπληστα ό,τι έχει στερηθεί και δεν χρειάζεται να χορηγούμε επιπρόσθετα όλα τα θρεπτικά συστατικά που του λείπουν. Ειδικά τα παιδιά με χαμηλό ανάστημα και καθυστερημένη ήβη ανακτούν ταχύτατα ύψος και μπαίνουν σε ήβη.

Πηγή : http://www.healthyliving.gr/2012/03/11/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%84%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B5/
Εμφάνιση στα 28-29.Καψίματα,γδαρσίματα,διακοπές στην ούρηση.Πόνος στο περίνεο ,τσούξιμο μετά/κατά την εκσπερμάτιση.Συχνουρίες.Παροδικά στυτικά προβλήματα,δύσκολη εκσπερμάτιση ,υδαρή,ολιγοσπερμία παροδική και που και που στεγνή.Πόνοι χαμηλά στην μέση.Αντιμετωπίστηκε ως σήμερα με πολλαπλούς τρόπους και πάμπολλα αντιβιοτικά κτλ . Σήμερα είμαι όπως ήμουν  πριν βρεθώ στην πάθηση ,είμαι καλά και   είμαι θεραπευμένος ,έπρεπε να αλλάξω πολλά και να κόψω ακόμα πιο πολλά .

#2 01 Νοεμβρίου, 2012, 05:39:42 ΜΜ Τελευταία τροποποίηση: 26 Δεκεμβρίου, 2012, 05:11:53 ΜΜ από admin2
''Γλουτένη και νευρικό σύστημα ''

Ο συγγραφέας του παρακάτω συνδέσμου  , προωθεί τις ιδέες του σχετικά με την δίαιτα με αποφυγή της γλουτένης και λοιπών βλαβερών τροφών . Σε βάθος χρόνου μάλιστα ,υσχυρίζεται πως θεραπέυτηκε απο την ''σκλύρηνση κατα πλάκας '' !!!Μία πολύ σοβαρή ασθένεια του νευρικού μας συστήματος ,που συμπεριλαμβάνει στα συμπτωματά της ,συμπτώματα ίδια με αυτά της χ.π. & χ.π.α.
Διαβάστε το .

http://www.disabled.gr/lib/?p=8474

Να τονίσω πως δεν πρωωθεί κανένα σκέυασμα ,κανένα φάρμακο ,κανένα βιβλίο !
Εμφάνιση στα 28-29.Καψίματα,γδαρσίματα,διακοπές στην ούρηση.Πόνος στο περίνεο ,τσούξιμο μετά/κατά την εκσπερμάτιση.Συχνουρίες.Παροδικά στυτικά προβλήματα,δύσκολη εκσπερμάτιση ,υδαρή,ολιγοσπερμία παροδική και που και που στεγνή.Πόνοι χαμηλά στην μέση.Αντιμετωπίστηκε ως σήμερα με πολλαπλούς τρόπους και πάμπολλα αντιβιοτικά κτλ . Σήμερα είμαι όπως ήμουν  πριν βρεθώ στην πάθηση ,είμαι καλά και   είμαι θεραπευμένος ,έπρεπε να αλλάξω πολλά και να κόψω ακόμα πιο πολλά .

#3 01 Νοεμβρίου, 2012, 06:15:39 ΜΜ Τελευταία τροποποίηση: 01 Νοεμβρίου, 2012, 06:35:16 ΜΜ από Super Ban
Aπο τον webslave(administrator/διημιουργό αν δεν απατόμαι ) του chronicprostatitis.com ,η άποψη του για την γλουτένη  και η σχετική του πρόταση :


Gluten, nerve poison for some

1)

Postby webslave » Tue Dec 14, 2004 7:56 pm

I can provoke a relapse in my condition by eating gluten for a week. This has always puzzled me. I know I am sensitive to gluten (it causes diarrhoea, fatigue, depression), but I always thought this was a simple allergy or intolerance. I was tested negative for sprue (celiac disease) by a gastroenterologist's multiple biopsy. [2012 edit: since my son has now exhibited signs (dermatitis herpetiformis) of celiac disease, I now believe I have it too and that I was misdiagnosed initially].

Then, while looking up causes of tremor (my hand shakes a little occasionally), I found that gluten affects nerves directly, the wheat proteins (gliadins, I think) binding to them and causing neuropathy! One study found that an immune response to a protein found in gluten, a substance in wheat, rye, and barley, can cause muscle weakness and neurological problems similar to parkinsonism (shaking, walking difficulties).

Then there's this study:

    Lancet. 1998 Nov 14;352(9140):1582-5.

    Clinical, radiological, neurophysiological, and neuropathological characteristics of gluten ataxia.

    Hadjivassiliou M, Grunewald RA, Chattopadhyay AK, Davies-Jones GA, Gibson A, Jarratt JA, Kandler RH, Lobo A, Powell T, Smith CM.
    Department of Neurology, Royal Hallamshire Hospital, Sheffield, UK.

    BACKGROUND: Ataxia [inability to coordinate voluntary muscle movements; unsteady movements and staggering gait] is the commonest neurological manifestation of coeliac disease. Some individuals with genetic susceptibility to the disease have serological evidence of gluten sensitivity without overt gastrointestinal symptoms or evidence of small-bowel inflammation. The sole manifestation of disease in such patients may be ataxia. We describe the clinical, radiological, and neurophysiological features of this disorder.

    METHODS: Patients with ataxia attending the neurology outpatient clinics at the Royal Hallamshire Hospital, Sheffield, UK, were screened for gluten sensitivity as shown by the titre of antibody to gliadin. Those with other causes of ataxia were excluded. We carried out clinical, neurophysiological, neuroradiological, and, in two cases, neuropathological examinations.

    FINDINGS: 28 patients with gluten ataxia were identified. All had gait ataxia and most had limb ataxia. Those with more severe gait ataxia had longer disease duration. No patient had tremor or other extrapyramidal features. 19 patients showed some form of peripheral neuropathy on neurophysiological examination. 16 patients had no gastrointestinal symptoms. Distal duodenal biopsy showed lymphocytic infiltration in two patients, and changes compatible with coeliac disease in 11. Six patients had evidence of cerebellar atrophy on magnetic-resonance imaging. Necropsy was done on two patients who died; there was lymphocytic infiltration of the cerebellum, damage to the posterior columns of the spinal cord, and sparse infiltration of the peripheral nerves.

    INTERPRETATION: Gluten sensitivity is an important cause of apparently idiopathic ataxia and may be progressive. The ataxia is a result of immunological damage to the cerebellum, to the posterior columns of the spinal cord, and to peripheral nerves. We propose the term gluten ataxia to describe this disorder.

    PMID: 9843103 [PubMed - indexed for MEDLINE]



Firstly, this implies that gut biopsy testing is quite inadequate when diagnosing coeliac disease. And secondly, when you realize that pelvic myoneuropathy is intimately concerned with pelvic nerve function, this puts wheat's hostile role into perspective. For some people, it's a nerve poison.

2012 edit:

I like to advise all men with UCPPS to avoid gluten in their diets, at least for 3 months as a trial. Why?

    I found that gluten had a major effect on my symptoms
    Gluten is a nerve poison for celiacs. UCPPS is highly nerve-mediated, hence the connection.
    An amazing 1% of the world's population has celiac disease, but only 10-15% of that 1% know it. The rest are undiagnosed. See video here. You could be in that 1%!


Note that eliminating gluten does not result in overnight improvements. It takes weeks to feel better, sometimes months. However, if you have problems with gluten, then reintroducing it can have quick effects (a few days and pain starts returning). Gluten is slow to release its grip on your nerves, but fast to tighten it again

2)


Postby webslave » Tue Dec 14, 2004 8:00 pm

Wow!


    [Chronic inflammatory neuromyopathies in adults treated for gluten-sensitive enteropathy. A report on three cases with microvascular nerve and muscle lesions (author's transl)]

    [Article in French]

    Buge A, Escourolle R, Rancurel G, Hauw JJ, Denvil D, Bernier JJ, Rambaud J, Modigliani R.

    Neuromyopathies developed in three patients with gluten-sensitive enteropathy, a long time after they had been cured of their digestive disease by following a gluten-free diet. These cases differed radically from typical deficiency neuropathies by the presence of microvascular inflammatory lesions in nerves and muscles. The semiological findings were similar in all 3 cases, and were distinguished by the association of signs eveking lesions of the largest myelinated nerves fibers to the posterior rami with lesions in the muscles. Corticotherapy improved the condition but did not affect its chronic course. Nerve and muscle biopsies revealed the presence of segmentary microrascularitis, mainly lymphohistiocytic. The probable mechanism of these histological changes is alterations in the circulating immune-complexes, usually found in gluten-sensitive enteropathy, producing various types of associated disorders. Some of these immune-complexes would not be related straight to digestive intolerance to gluten, but would persist during the gluten-free diet period, and could be responsible for the micro-angiitis.



   

3)

Postby webslave » Tue Dec 14, 2004 8:07 pm



[Nondeficiency chronic polyneuropathies in celiac disease in adults (2 cases with inflammatory neuromuscular vascularitis)]



Bernier JJ, Buge A, Rambaud JC, Rancurel G, Hauw JJ, Modigliani R, Denvil D.

The neurological and muscular complications seen in coeliac disease in adults are usually attributed to deficiency secondary to malabsorption. Amongst them, however, there exists a very rare cateogory, described by Cooke et al. (1966) taking the form of a chronic myeloneuropathy which cannot be explained in terms of the malabsorption syndrome. Our two cases of gluten intolerance enteropathy, confirmed by biopsy before and after diet, fell into this group of polyneuropathies. The patients, both women, suffered from an essentially sensory ataxic polyneuropathy with accessory motor component with pyramidal and posterior column signs. CSF findings showed a meningeal inflammatory reaction in one of the two cases. These neurological signs, appearing paradoxically during a digestive disease cured by diet, evolve chronically but become stabilised with corticosteroid therapy. Any vitamin deficiency may be excluded in the aetiology of these problems. Neuropathological study of neuromuscular biopsies in very fine serial sections confirmed the mild peripheral nervous involvement but revealed identical inflammatory lesions in the nerve and muscle which were remarkable by virtue of their very highly segmentally selective micro-vasculitis appearance. In these two cases, general, clinical and biological arguments, as well as the type of histological lesion, make it possible to exclude monoclonal gammapathies, malignant haemopathies, amyloidosis and the major collagen diseases. This micro-vasculitis, having transient forms with P.A.N. is no less distinctive, and may be integrated into the provisional group of "allergic angeitis", related to physiopathology of circulating immune complexes and very fashionable in theories as to the mechanism of gluten-sensitive enteropathies. The exact nature of the link between the latter and these types of polyneuropathy remains unknown.






4)



Wheat

Postby Richie » Tue Dec 14, 2004 11:51 pm

I wonder if this explains my sensitivity to beer. Mark, what does this mean in lay terms?

5)


Postby webslave » Wed Dec 15, 2004 12:02 am

It means that gluten (wheat, rye, barley) can act as a promoter of pelvic pain in some men.

You can buy gluten-free beer. Try that.

6)



Postby webslave » Wed Dec 15, 2004 12:05 am

About beer and gluten:
http://www.celiac.com/st_prod.html?p_prodid=413



Y.γ. :
Συγνώμη για αυτούς που δεν γνωρίζουν αγγλικά  ,το βρίσκω τεράστιο για να το μεταφράσω .Ο μεταφραστής google θα σας βοηθήσει αρκετά .COPY PASTE εδω :

http://translate.google.com/?hl=el
Εμφάνιση στα 28-29.Καψίματα,γδαρσίματα,διακοπές στην ούρηση.Πόνος στο περίνεο ,τσούξιμο μετά/κατά την εκσπερμάτιση.Συχνουρίες.Παροδικά στυτικά προβλήματα,δύσκολη εκσπερμάτιση ,υδαρή,ολιγοσπερμία παροδική και που και που στεγνή.Πόνοι χαμηλά στην μέση.Αντιμετωπίστηκε ως σήμερα με πολλαπλούς τρόπους και πάμπολλα αντιβιοτικά κτλ . Σήμερα είμαι όπως ήμουν  πριν βρεθώ στην πάθηση ,είμαι καλά και   είμαι θεραπευμένος ,έπρεπε να αλλάξω πολλά και να κόψω ακόμα πιο πολλά .

Το θέμα της γλουτένης με έχει απασχολήσει κι εμένα και έχω διαβάσει κάποια πράγματα.

Κατ'αρχάς να σου πω ως κλίνων προς την νευρομυϊκή θεωρία, δεν θεωρώ ότι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Χρόνιου Πυελικού Άλγους μπορούν να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά από διατροφικές αλλαγές, ακόμα και από τις πιο ωφέλιμες. Αυτό με εξαίρεση την έμμεση επίδραση του ότι, καλύτερη διατροφή θωρακίζει καλύτερα τον άνθρωπο ενάντια στο στρες της καθημερινότητας αλλά και τις τάσεις έλλειψης ενεργητικότητας και κατάθλιψης, και συνεπώς ίσως κάνει έτσι μια διαφορά.

Κατά συνέπεια προσωπικά θεωρώ το συγκεκριμένο topic να έχει σχετικά μικρή συσχέτιση με την πάθησή μας, χωρίς να εννοώ ότι δεν έχει ενδιαφέρον να το συζητήσουμε.Απεναντίας, πολλοί συνασθενείς μην βρίσκοντας βοήθεια αλλού και ψάχνοντας να βρουν το τι θα δουλέψει στην περίπτωσή τους δοκιμάζουν συχνά διάφορες δραστικές αλλαγές στις συνήθειές τους (γυμναστική, κόψιμο τσιγάρου, αλλαγή διατροφικών συνηθειών, συμπληρώματα, βότανα κ.ό.κ.), οι οποίες ακόμα και αν σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν χτυπήσουν δραστικά και άμεσα τις αιτίες του προβλήματος του ΣΧΠΑ, παρ'όλα αυτα τελικά μόνο καλό μπορεί να τους κάνουν στα γενικότερα επίπεδα υγείας και όχι κακό. 

Μετά από αυτόν τον πρόλογο λοιπόν, να πω ότι κι εγώ άρχισα να ασχολούμαι με το θέμα της γλουτένης όταν βρήκα ότι μπορεί βάσει θεωριών να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως αλλεργίες και τη θυρεοειδίτιδα hashimoto από την οποία πάσχω εγώ. Αυτοάνοσα νοσήματα σημαίνει ότι για κάποιο λόγο το ανοσοποιητικό "τρελαίνεται" και επιτίθεται σε ακίνδυνες ουσίες και όργανα του ίδιου μας του οργανισμού. Στην δική μου περίπτωση ο ίδιος μου ο οργανισμός επιτίθεται στον θυροειδή μου και σιγά-σιγά τον καταστρέφει.

Πλην της ανισορροπίας που δημιουργεί μια τέτοια κατάσταση (καθώς το ανοσοποιητικό υπερ-δουλεύει προσπαθώντας μονίμως να αντιμετωπίσει έναν εχθρό που δεν υπάρχει) μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη σε κάποιες περιπτώσεις όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε ζωτικά όργανα όπως συκώτι και νεφρά. Στη δική μου περίπτωση τα πράγματα είναι λιγότερο επικίνδυνα καθώς επιτίθεται στον θυροειδή και  για καλή μου τύχη η επιστήμη έχει βρει ένα φτηνό χαπάκι με την ουσία που παράγει ο θυροειδής μου το απλά παίρνω κάθε μέρα προκειμένου να αντικαταστήσω την ολοένα και περισσότερο αδυναμη λειτουργία του αδένα αυτού ο οποίος σιγά σιγά με τα χρόνια νεκρώνει από την επίθεση του ανοσοποιητικού.

Υπάρχει μια ολόκληρη διατροφική σχολή, αυτή της δίαιτας του παλαιολιθικού ανθρώπου (paleo-diet) η οποία πρεσβεύει διατροφή βασισμένη σε κρέας και φρούτα (όπως οι μακρυνοί μας πρόγονοι) και η οποία θεωρεί ότι το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης υπό τέτοιου τύπου διατροφή, είναι πλέον κατασκευασμένο γι'αυτού του τύπου "φυσική" διατροφή του ανθρώπου πριν ακόμα γίνει καλλιεργητής, (το οποίο είναι φαινόμενο των τελευταίων μόνο χιλιετιών). Φυσικά η σχολή αυτή υιοθετεί το "διαβολικό" της γλουτένης, η οποία υπάρχει κυρίως σε σπόρους και δημητριακά τα οποία δεν περιλαμβάνει στο διατροφολόγιό της ως εφεύρεση του μεταγενέστερου ανθρώπου-καλλιεργητή. Θεωρεί ότι τα αυτοάνοσα είναι απόδειξη πως το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα δεν ήταν κατάλληλο για αυτή την "τεχνολογική εξέλιξη" που έφερε η γεωργία δηλαδή την διατροφή με σπόρους (κριθάρι, σιτάρι, ρύζι κλπ). Η συγκεκριμένη θεωρία επίσης επίσης δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά.

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες δραστικής βελτίωσης υγείας, επιδόσεων, ευεξίας σε κοινούς ανθρώπους, αθλητές, ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολούθησαν την διατροφή αυτή ως δοκιμή. Η δε σχολή έχει πίσω της σοβαρό επιστημονικό υπόβαθρο και υποστηρικτές και ακούγεται λογική. Βέβαια, όπως κάθε σχολή σχετικά με θέματα υγείας έχει και έναν εξίσου σοβαρό αντίλογο. Εγώ σε αυτά τα πράγματα έχω την αρχή: μια δοκιμή θα σου δείξει (φτάνει να γίνει σωστά)....
Ηλικία εμφάνισης 39 (αρχές 2011). Αρχικά πόνος στη βουβωνική περιοχή, επιτακτική ούρηση και κίτρινο χρώμα σπέρματος. Αργότερα συχνουρία, νυχτουρία, σπανιότερα τσούξιμο, μικροενοχλήσεις κατά την στύση και την εξπερμάτωση. Πλέον σχεδόν καλά με χαλάρωση, αποφυγή εντάσεων και στρες, τρέξιμο, αραιή εκπερμάτωση, μασάζ, διατάσεις.

Αν κάποιος θέλει να με ρωτήσει για την γνώμη μου σε κάτι ας ποστάρει στο forum ώστε να μπορούν να διαβάσουν και άλλοι που μπορεί να ενδιαφέρονται. Όχι με προσωπικό μήνυμα αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Και όχι στο chat.

Δεν έχω (δεν γνωρίζω) πολλά πράγματα να απαντήσω σε ερωτήσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν μια μικροβιακή πάθηση και ρωτούν για αντιβιώσεις και μικρόβια πέρα από αυτά που έχω γράψει εδώ: http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=654.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=227.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=239.0

#5 01 Νοεμβρίου, 2012, 06:45:16 ΜΜ Τελευταία τροποποίηση: 01 Νοεμβρίου, 2012, 07:29:45 ΜΜ από Super Ban
ΠαράθεσηΥπάρχει μια ολόκληρη διατροφική σχολή, αυτή της δίαιτας του παλαιολιθικού ανθρώπου (paleo-diet) η οποία πρεσβεύει διατροφή βασισμένη σε κρέας και φρούτα (όπως οι μακρυνοί μας πρόγονοι) και η οποία θεωρεί ότι το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης υπό τέτοιου τύπου διατροφή, είναι πλέον κατασκευασμένο γι'αυτού του τύπου "φυσική" διατροφή του ανθρώπου πριν ακόμα γίνει καλλιεργητής, (το οποίο είναι φαινόμενο των τελευταίων μόνο χιλιετιών). Φυσικά η σχολή αυτή υιοθετεί το "διαβολικό" της γλουτένης, η οποία υπάρχει κυρίως σε σπόρους και δημητριακά τα οποία δεν περιλαμβάνει στο διατροφολόγιό της ως εφεύρεση του μεταγενέστερου ανθρώπου-καλλιεργητή. Θεωρεί ότι τα αυτοάνοσα είναι απόδειξη πως το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα δεν ήταν κατάλληλο για αυτή την "τεχνολογική εξέλιξη" που έφερε η γεωργία δηλαδή την διατροφή με σπόρους (κριθάρι, σιτάρι, ρύζι κλπ). Η συγκεκριμένη θεωρία επίσης επίσης δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά.


Αυτή την παλαιολιθική διατροφή πρότεινε(έχει πεθάνει απο γεράματα 80ρης) ο  παραπάνω τύπος που αναφέρω (http://www.disabled.gr/lib/?p=8474) , όπου μέσω αυτής όπως υποστήριξε στο άρθρο κατάφερε να ξεπεράσει την πολλαπλή σκλύρηνση κατά πλάκας που είχε(?) .
Προσωπικά πιστεύω οτι είναι ένα απο τα πολλά κομμάτια  του μυστηριωδες παζλ ,που ονομάζεται ''πως να θεραπεύσετε  την   χ.π /   χ.π.α'' . Εφόσων η γλουτένη αποδεδειγμένα επιδρα σε κάποιους ανθρώπους και στο νευρικό  τους  σύστημα ως ξενιστής και το δικό μας θέμα '' γυρίζει'' γύρω απο τα νέυρα και τους μύες μας  , μία δίαιτα ελέυθερη απο γλουτένη για ένα τρίμηνο θα άξιζε να δοκιμαστεί .
Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι έγκυρα και τα αιματολογικά τεστ ,πάντως σίγουρα το να είσαι αλλεργικός σε αυτήν ,δεν  σημαίνει πως απαραίτητα πρέπει να υποφέρεις μόνο απο συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα κτλ .
Η λακτόζη απο οτι φαίνεται ενοχοποιήται επίσης ,λόγο έλλειψης της λακτάσης ,αλλά ειναι ένα άλλο θέμα και αυτό .
Παρακάτω ένα σχετικό βίντεο με τις σχέσεις της γλουτένης και τους πόνους στην μέση - πλάτη:

http://www.youtube.com/watch?v=SvLTjr4fn1E
Κατι προωθεί βέβαια...

Kαι ένα σχετικό άρθρο :

http://nograinnobackpain.co.uk/breakthrough-discovery-most-back-pain-is-caused-by-grain-and-gluten/
Επίσης κάτι προωθεί ...

Το αρνητικό της υπόθεσης ,είναι πως μία δίαιτα με αποφυγή της γλουτένης είναι κάπως ακριβή  και σχετικά δύσκολη να ακολουθηθεί . Αν συνυπολογιστούν όμως και οι γιατροί που θα γλυτώσουμε ,τα συμπληρώματα διατροφης που δεν θα αγορασουμε κτλ .,θα βρεθεί πως αξίζει τον κόπο .

Μavrilous ,είχε καμία  σχέση η διατροφή που ακολούθησες  τότε ,με αυτό που θίγω εγώ σήμερα ;
Εμφάνιση στα 28-29.Καψίματα,γδαρσίματα,διακοπές στην ούρηση.Πόνος στο περίνεο ,τσούξιμο μετά/κατά την εκσπερμάτιση.Συχνουρίες.Παροδικά στυτικά προβλήματα,δύσκολη εκσπερμάτιση ,υδαρή,ολιγοσπερμία παροδική και που και που στεγνή.Πόνοι χαμηλά στην μέση.Αντιμετωπίστηκε ως σήμερα με πολλαπλούς τρόπους και πάμπολλα αντιβιοτικά κτλ . Σήμερα είμαι όπως ήμουν  πριν βρεθώ στην πάθηση ,είμαι καλά και   είμαι θεραπευμένος ,έπρεπε να αλλάξω πολλά και να κόψω ακόμα πιο πολλά .

Στο άμμεσο μέλον ξέχασα να αναφέρω πως  σχεδιάζω να κάνω  έναν έλεγχο αλλεργίας  και δυσανεξίας ,σε γλουτένη και λακτόζη αντίστοιχα .
Εμφάνιση στα 28-29.Καψίματα,γδαρσίματα,διακοπές στην ούρηση.Πόνος στο περίνεο ,τσούξιμο μετά/κατά την εκσπερμάτιση.Συχνουρίες.Παροδικά στυτικά προβλήματα,δύσκολη εκσπερμάτιση ,υδαρή,ολιγοσπερμία παροδική και που και που στεγνή.Πόνοι χαμηλά στην μέση.Αντιμετωπίστηκε ως σήμερα με πολλαπλούς τρόπους και πάμπολλα αντιβιοτικά κτλ . Σήμερα είμαι όπως ήμουν  πριν βρεθώ στην πάθηση ,είμαι καλά και   είμαι θεραπευμένος ,έπρεπε να αλλάξω πολλά και να κόψω ακόμα πιο πολλά .

Παράθεση από: Super Ban στις 01 Νοεμβρίου, 2012, 06:45:16 ΜΜ


Μavrilous ,είχε καμία  σχέση η διατροφή που ακολούθησες  τότε ,με αυτό που θίγω εγώ σήμερα ;

Φίλε δίαιτα γλουτένης δεν έκανα.
Η φιλοσοφία μου στην διατροφή δεν περιέχει κάτι ιδιαίτερα ψαγμένο εκτός απο το ότι φροντίζω να αποφεύγω και γω τη λακτόζη.

Γενικότερα αποφεύγω λιπαρά φαγητά,οτιδίποτε χημικά επεξεργασμένο,αναψυκτικά,καφέδες, ποτά, έκοψα τσιγάρο, και παράλληλα εμπλούτισα χώρις υπερβολές φρούτα, λαχανικά, χυμούς (έχω πάρει έναν καλό αποχυμωτή που βγάζει χυμό απο οτιδίποτε) και απο τροφές, ρυζάκι, πατάτα βραστή, κρέατα, όσπρια
με τη διαφορά ότι σε εποχές που αλλάζει ο καιρός και όταν το έντερο δείχνει σημάδια λόγω και της προιστορίας που έχω με την κολίτιδα κάνω πιο αυστηρή δίαιτα αποφεύγοντας βαριές για το έντερο τροφές όπως όσπρια, μελιτζάνες.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι οτι αποφεύγοντας τις βλαβερές τροφές που ανέφερα και άλλες που ειδικά μπορεί να βλαψουν έναν συγκεκριμένο οργανισμό είναι αρκετή και οτι δεν χρειάζονται υπερβολικές δίαιτες.
Και όταν λέω αποφεύγοντας πάλι αποκλείω τις υπερβολές δηλ αν κάτσει θα φάω και το γλυκό, μπορεί να πιω και κρασάκι με μικρή συχνότητα και όχι μεγάλες ποσότητες. Θα αποφύγω όμως και σε αυτά όσο γίνεται τη χημεία δηλ. απο ποτά θα προτιμήσω κρασί ή ρακί, απο γλυκά κάτι σπιτικό και όχι τις αηδίες απο τα περίπτερα ή γλυκά με βάση το μέλι και όχι τη ζάχαρη.
Προσθέτω επίσης πάντα ως προσωπική άποψη ότι η γνώση του οργανισμού μας μέσα απο την παρατήρηση των αντιδράσεων του μετά απο λήψη διαφόρων τροφών είναι βασική.
Πιστεύω  επίσης και στην κατανάλωση των φυσικών τροφών ανάλογα με την εποχή τους. Π.χ αυτη την εποχή βγαίνουν ρόδια, καρύδια κ.α οπότε τα χτυπάω χωρίς πάντα να υπερβάλω στην κατανάλωσή τους, κάθε πράγμα στον καιρό του που λέει και η παροιμία.
Ως προς την χ.π/χ.π.α πάντως ασφαλώς και μια δίαιτα όπως λέει και ο phaethon δεν είναι αρκετή μιλώντας εκ πείρας, αλλά εννοείται οτι παίζει σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο και βοηθάει τον οργανισμό σε όλες τις ασθένειες.   

Αν είχα και καμία κότα αλανιάρα ή κανα γουρούνάκι απο χωριό θα ήμουν άρχοντας  :D
Εμφανιση στα  23.Συχνουρία, κάψιμο στην ούριση, πόνος στην εξπερμάτιση, πιάσιμο-πόνος σε όρχεις,μούδιασμα-πόνος σε πυελική περιοχή και προσαγωγούς, πόνοι σε μέση,αδυναμία διατήρησης στύσης,δυσκοιλιότητα (όλα με εξάρσεις-υφέσεις),σήμερα εφαρμογή ασκήσεων με διατάσεις,μασάζ,αναπνοές,διατροφή.

#8 05 Νοεμβρίου, 2012, 09:42:02 ΠΜ Τελευταία τροποποίηση: 26 Δεκεμβρίου, 2012, 05:12:39 ΜΜ από admin2
Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο "The Paleo-Solution, the original human diet".

Γενικά αυτά που γράφει (αν ισχύουν) είναι σοκαριστικά και ανατρέπουν όλη την ισχύουσα γνώση περί διατροφολογίας. Ο συγγραφέας αποδίδει στην σημερινή διατροφή πολλά σημαντικά προβλήματα υγείας όπως αυτοάνοσα (σαν τη θυρεοειδίτιδα που έχω) αλλά και προβλήματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος,  κατάθλιψη, υπογονιμότητα κλπ καθώς και πολλά εντερικά προβλήματα όπως κάποια που έχουν αναφερθεί κι εδώ από κάποια μέλη.

Ψήνομαι να δοκιμάσω αυτή τη διατροφή για κανέναν μήνα να δω τα αποτελέσματα, αν και είναι πολύ δύσκολη καθώς αποκλείει τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και οποιοδήποτε σπόρο (κριθάρι, σιτάρι κλπ) οπότε και όλα τα φαγητά  που περιέχουν αλεύρι (ψωμί, μπισκότα, φρυγανιές, ζυμαρικά κλπ). Ίσως το κάνω μετά τα χριστούγεννα και θα σας πω τις εντυπώσεις.
Ηλικία εμφάνισης 39 (αρχές 2011). Αρχικά πόνος στη βουβωνική περιοχή, επιτακτική ούρηση και κίτρινο χρώμα σπέρματος. Αργότερα συχνουρία, νυχτουρία, σπανιότερα τσούξιμο, μικροενοχλήσεις κατά την στύση και την εξπερμάτωση. Πλέον σχεδόν καλά με χαλάρωση, αποφυγή εντάσεων και στρες, τρέξιμο, αραιή εκπερμάτωση, μασάζ, διατάσεις.

Αν κάποιος θέλει να με ρωτήσει για την γνώμη μου σε κάτι ας ποστάρει στο forum ώστε να μπορούν να διαβάσουν και άλλοι που μπορεί να ενδιαφέρονται. Όχι με προσωπικό μήνυμα αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Και όχι στο chat.

Δεν έχω (δεν γνωρίζω) πολλά πράγματα να απαντήσω σε ερωτήσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν μια μικροβιακή πάθηση και ρωτούν για αντιβιώσεις και μικρόβια πέρα από αυτά που έχω γράψει εδώ: http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=654.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=227.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=239.0

ΠαράθεσηΤα συμπεράσματα του Voegtlin βασίστηκαν στις πεποιθήσεις του, ότι η σύγχρονη κατανάλωση τροφής στην εποχή μας, είναι ο κορυφαίος παράγοντας για εντερικά και πεπτικά προβλήματα, όπως η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Read more: http://www.ensomati.gr/2012/05/blog-post_120.html#ixzz2BKjMqjkR
Ηλικία εμφάνισης 39 (αρχές 2011). Αρχικά πόνος στη βουβωνική περιοχή, επιτακτική ούρηση και κίτρινο χρώμα σπέρματος. Αργότερα συχνουρία, νυχτουρία, σπανιότερα τσούξιμο, μικροενοχλήσεις κατά την στύση και την εξπερμάτωση. Πλέον σχεδόν καλά με χαλάρωση, αποφυγή εντάσεων και στρες, τρέξιμο, αραιή εκπερμάτωση, μασάζ, διατάσεις.

Αν κάποιος θέλει να με ρωτήσει για την γνώμη μου σε κάτι ας ποστάρει στο forum ώστε να μπορούν να διαβάσουν και άλλοι που μπορεί να ενδιαφέρονται. Όχι με προσωπικό μήνυμα αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Και όχι στο chat.

Δεν έχω (δεν γνωρίζω) πολλά πράγματα να απαντήσω σε ερωτήσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν μια μικροβιακή πάθηση και ρωτούν για αντιβιώσεις και μικρόβια πέρα από αυτά που έχω γράψει εδώ: http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=654.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=227.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=239.0

#10 05 Νοεμβρίου, 2012, 02:41:28 ΜΜ Τελευταία τροποποίηση: 26 Δεκεμβρίου, 2012, 05:13:04 ΜΜ από admin2
Παράθεση από: Phaethon στις 05 Νοεμβρίου, 2012, 09:42:02 ΠΜ
Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο "The Paleo-Solution, the original human diet".

Γενικά αυτά που γράφει (αν ισχύουν) είναι σοκαριστικά και ανατρέπουν όλη την ισχύουσα γνώση περί διατροφολογίας. Ο συγγραφέας αποδίδει στην σημερινή διατροφή πολλά σημαντικά προβλήματα υγείας όπως αυτοάνοσα (σαν τη θυρεοειδίτιδα που έχω) αλλά και προβλήματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος,  κατάθλιψη, υπογονιμότητα κλπ καθώς και πολλά εντερικά προβλήματα όπως κάποια που έχουν αναφερθεί κι εδώ από κάποια μέλη.

Ψήνομαι να δοκιμάσω αυτή τη διατροφή για κανέναν μήνα να δω τα αποτελέσματα, αν και είναι πολύ δύσκολη καθώς αποκλείει τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και οποιοδήποτε σπόρο (κριθάρι, σιτάρι κλπ) οπότε και όλα τα φαγητά  που περιέχουν αλεύρι (ψωμί, μπισκότα, φρυγανιές, ζυμαρικά κλπ). Ίσως το κάνω μετά τα χριστούγεννα και θα σας πω τις εντυπώσεις.
Μέσα απο αυτά που έχω διαβάσει , περισσότερο  λόγο επαγγέλματος  και παρα χ.π.α. οι απόψεις του συγγραφέα με βρίσκουν σύμφωνο .Ανοικτά σε στηρίζω λοιπόν σε αυτή σου την πρωτοβουλία ,αν και κατά την γνώμη μου θα έλεγα να το τραβήξεις και λίγο παραπάνω ως και 6 μήνες!!!
Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου έλεγε ο Ιπποκράτης ...
Μέχρι τα χριστούγεννα έχεις άφθονο χρόνο  μπροστά σου...Άρχισε να συνθέτεις ένα 2εβδομαδιαίο μενού σχετικό με τις τροφές που μπορείς να λάβεις,βάζωντας και εντός τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για την γενική σου υγεία .Προτίθεμαι βεβαίως να σε βοηθήσω αν θέλεις.
Τα οφέλη μέσα απο αυτήν την διατροφή θα είναι πάμπολλα πιστέυω .
Εύγε .
Εμφάνιση στα 28-29.Καψίματα,γδαρσίματα,διακοπές στην ούρηση.Πόνος στο περίνεο ,τσούξιμο μετά/κατά την εκσπερμάτιση.Συχνουρίες.Παροδικά στυτικά προβλήματα,δύσκολη εκσπερμάτιση ,υδαρή,ολιγοσπερμία παροδική και που και που στεγνή.Πόνοι χαμηλά στην μέση.Αντιμετωπίστηκε ως σήμερα με πολλαπλούς τρόπους και πάμπολλα αντιβιοτικά κτλ . Σήμερα είμαι όπως ήμουν  πριν βρεθώ στην πάθηση ,είμαι καλά και   είμαι θεραπευμένος ,έπρεπε να αλλάξω πολλά και να κόψω ακόμα πιο πολλά .

Μα ναι κι εγώ δεν θα κάνω την διατροφή περιμένοντας να με βοηθήσει με το ΣΧΠΑ αλλά μάλλον με άλλα θεματάκια (-θεματάρες) που έχω. Και ακόμα γιατί μου αρέσει να πειραματίζομαι μα θέματα που αφορούν την καλύτερη υγεία και να βλέπω τι γίνεται. Τώρα βέβαια αν παρά το ότι δεν το περιμένω δω καποια διαφορά και στο θέμα μας θα σας το πω.

Το θεμα με την διατροφή αυτή και με τη γλουτένη γενικότερα ότι δεν σηκώνει ημίμετρα...ή την κάνεις η δεν την κάνεις...αυτό γιατί όπως λέει ο συγγραφέας, ακόμα και μια φορά γλουτένη στις 15 ημέρες αρκεί για να σου κρατάει ευερέθιστο το έντερο και να μην βλέπεις αποτέλεσμα.
Ηλικία εμφάνισης 39 (αρχές 2011). Αρχικά πόνος στη βουβωνική περιοχή, επιτακτική ούρηση και κίτρινο χρώμα σπέρματος. Αργότερα συχνουρία, νυχτουρία, σπανιότερα τσούξιμο, μικροενοχλήσεις κατά την στύση και την εξπερμάτωση. Πλέον σχεδόν καλά με χαλάρωση, αποφυγή εντάσεων και στρες, τρέξιμο, αραιή εκπερμάτωση, μασάζ, διατάσεις.

Αν κάποιος θέλει να με ρωτήσει για την γνώμη μου σε κάτι ας ποστάρει στο forum ώστε να μπορούν να διαβάσουν και άλλοι που μπορεί να ενδιαφέρονται. Όχι με προσωπικό μήνυμα αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Και όχι στο chat.

Δεν έχω (δεν γνωρίζω) πολλά πράγματα να απαντήσω σε ερωτήσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν μια μικροβιακή πάθηση και ρωτούν για αντιβιώσεις και μικρόβια πέρα από αυτά που έχω γράψει εδώ: http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=654.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=227.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=239.0

http://www.paleoforlife.org/success/irritable-bowel-syndrome

Site με αναφορές του πως η παλαιολιθική διατροφή βοήθησε ανθρώπους με διάφορες παθήσεις. Το παραπάνω link παραπέμπει σε μαρτυρίες ατόμων με πρόβλημα ευερέθιστου εντέρου, όπως έχουν αναφέρει κάποιοι συνασθενείς ότι πάσχουν.
Ηλικία εμφάνισης 39 (αρχές 2011). Αρχικά πόνος στη βουβωνική περιοχή, επιτακτική ούρηση και κίτρινο χρώμα σπέρματος. Αργότερα συχνουρία, νυχτουρία, σπανιότερα τσούξιμο, μικροενοχλήσεις κατά την στύση και την εξπερμάτωση. Πλέον σχεδόν καλά με χαλάρωση, αποφυγή εντάσεων και στρες, τρέξιμο, αραιή εκπερμάτωση, μασάζ, διατάσεις.

Αν κάποιος θέλει να με ρωτήσει για την γνώμη μου σε κάτι ας ποστάρει στο forum ώστε να μπορούν να διαβάσουν και άλλοι που μπορεί να ενδιαφέρονται. Όχι με προσωπικό μήνυμα αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Και όχι στο chat.

Δεν έχω (δεν γνωρίζω) πολλά πράγματα να απαντήσω σε ερωτήσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν μια μικροβιακή πάθηση και ρωτούν για αντιβιώσεις και μικρόβια πέρα από αυτά που έχω γράψει εδώ: http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=654.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=227.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=239.0

Μια νέα υπόθεση τεράστιας σημασίας για τους οπαδούς της παλαιολιθικής διατροφής, συνδέει τον κύκλο:

ακατάλληλη διατροφή (δημητριακά / γαλακτοκομικά) > ατελής απορρόφηση από το έντερο / δυσανεξία > υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού (αλλεργίες / αυτοάνοσα) > φλεγμονώδη κατάσταση του σώματος > κατάθλιψη (!!!!!)

http://focus.psychiatryonline.org/article.aspx?articleID=1391082

Το δημοσιεύω γιατί ίσως κάνει κλικ σε κάποιους από εμάς.
Ηλικία εμφάνισης 39 (αρχές 2011). Αρχικά πόνος στη βουβωνική περιοχή, επιτακτική ούρηση και κίτρινο χρώμα σπέρματος. Αργότερα συχνουρία, νυχτουρία, σπανιότερα τσούξιμο, μικροενοχλήσεις κατά την στύση και την εξπερμάτωση. Πλέον σχεδόν καλά με χαλάρωση, αποφυγή εντάσεων και στρες, τρέξιμο, αραιή εκπερμάτωση, μασάζ, διατάσεις.

Αν κάποιος θέλει να με ρωτήσει για την γνώμη μου σε κάτι ας ποστάρει στο forum ώστε να μπορούν να διαβάσουν και άλλοι που μπορεί να ενδιαφέρονται. Όχι με προσωπικό μήνυμα αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Και όχι στο chat.

Δεν έχω (δεν γνωρίζω) πολλά πράγματα να απαντήσω σε ερωτήσεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν μια μικροβιακή πάθηση και ρωτούν για αντιβιώσεις και μικρόβια πέρα από αυτά που έχω γράψει εδώ: http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=654.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=227.0 και http://www.chronic-prostatitis.com/index.php?topic=239.0

Λοιπόν έχω νέα σχετικά με τη δίαιτα άνευ γλουτένης.

Εδώ και ένα μήνα εφαρμόζω την εν λόγω δίαιτα. Διατήρησα την διατροφή που έκανα απλά δεν έτρωγα οτι δίποτε περιέχει γλουτένη και αντί για προιόντα σιταριού προτίμησα ζυμαρικά απο καλαμπόκι,ψωμί απο αλέυρι χωρις γλουτένη, αντίστοιχο κέικ με γάλα απο σόγια κ.α. Σταδιακά εμφάνισα κεννώσεις με αίμα, δυσκοιλιότητα και μια γενικότερη δυλειτουργία στο έντερο ενώ αντιθέτως μειώθηκαν τα φουσκώματα...( στο τελευταίο ερμηνεύω πως βοηθησε η μη λήψη γλουτένης.)

Τυχαία λοιπόν βρέθηκα σήμερα σε αυτό το άρθρο http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/11/blog-post_1682.html το οποίο βρήκα πολύ ενδιαφέρον και ερμηνεύει την ανεξήγητη αντίδραση του εντέρου μου στη συγκεκριμένη διατροφή.
Στο άρθρο αυτό εξηγείται πως μια δίαιτα γλουτένης μπορεί να στραφεί σε εναλλακτικές διατροφές οι οποίες περιέχουν τοξίνες που βλάπτουν το έντερο και δημιουργούν φλεγμονές. Το μπλογκ καταλήγοντας προτείνει-προωθεί μία δίαιτα ειδικών υδατανθράκων SCD η οποία είναι μια μορφή της παλαιο / πρωτόγονης  χαμηλών υδατανθράκων διατροφής η οποία έχει αναφερθεί και εδώ απο τον φίλο phaethon.
Phaethon αναφέρει κάτι για σόγια και θυρωειδή ίσως σε ενδιαφέρει.

Να σημειώσω οτι παράλληλα με την προφανή φλεγμωνή του εντέρου μου αυξήθηκαν και τα συμπτώματα του χ.π.α και πιο συγκεκριμένα τα τσουξίματα στην ουρίθρα και την πυελική χώρα.
Ξέρω το θέμα έχει να κάνει πιο πολύ με το έντερο άλλα πιστεύω οτι έχει άμεση σχέση και με το πυελικό άλγος.
Τροφή για σκέψη και ψάξιμο....
Εμφανιση στα  23.Συχνουρία, κάψιμο στην ούριση, πόνος στην εξπερμάτιση, πιάσιμο-πόνος σε όρχεις,μούδιασμα-πόνος σε πυελική περιοχή και προσαγωγούς, πόνοι σε μέση,αδυναμία διατήρησης στύσης,δυσκοιλιότητα (όλα με εξάρσεις-υφέσεις),σήμερα εφαρμογή ασκήσεων με διατάσεις,μασάζ,αναπνοές,διατροφή.